Skip to content

Emilija Škarnulytė

LT

Emilija Škarnulytė (f. 1987, Litauen) är en nomadisk bildkonstnär och filmare. Škarnulytė arbetar inom sfärerna dokumentär och det imaginära, gör filmer och engagerande installationer och utforskar den djupa tiden och de osynliga strukturerna. Hennes teman sträcker sig från det kosmiska och geologiska till det ekologiska och politiska.

Såväl hennes filmer som installationer innehåller ofta ljuselement och performance.

För Helsingforsbiennalen 2023 förbereder Emilija Škarnulytė en installation som hämtar sin inspiration från Östersjön och blir till en meditation över utplåning, framtida arkeologi och mytologi.

Emilija Škarnulytė, Hypoxia, 2023, video still from upcoming work. Image courtesy of the artist.

2022 deltog Škarnulytė i grupputställningen Penumbra som organiserats av Fondazione In Between Art Film på den 59:e Venedigbiennalen. Emilija Škarnulytė representerade Litauen på XXII Triennale di Milano och ingick i den Baltiska paviljongen på Venedigbiennalen för arkitektur 2018. Hon har haft soloutställningar på Tate Modern (2021), Kunsthaus Pasquart (2021), Den Frie (2021), Nationalmuseum i Vilnius (2021), CAC (2015) och Künstlerhaus Bethanien (2017) samt deltagit i grupputställningar på Ballroom Marfa, Seouls konstmuseum, Kadist och den första Rigabiennalen.

Hennes filmer finns representerade i samlingarna på IFA, Kadist och Centre Pompidou och har visats på Serpentine Gallery, London, Centre Pompidou, Frankrike, och MOMA, New York samt på filmfestivaler som Visions du Réel, HOT DOCS, Rotterdam, Busan, och Oberhausen.

2019  tilldelades Emilija Škarnulytė Future Generation Art Prize, och bland hennes övriga priser kan Kino der Kunsts projektpris, München (2017), Sparebankstiftelsen DNB:s konstnärspris (2017), och det nationella litauiska konstpriset för unga konstnärer (2016) nämnas. Nyligen nominerades hon till ett Ars Fennica-pris 2023.