Skip to content

Rirkrit Tiravanija & Antto Melasniemi

AR/FI

På Helsingforsbiennialen kommer Rirkrit Tiravanija och Antto Melasniemi i samarbete med Artek att skapa en installation och ett en vecka långt evenemang på HAM-hörnet på Tennispalatsets gatunivå.

Rirkrit Tiravanija (f. 1961) är en konstnär med thailändsk bakgrund som bor och arbetar i Berlin, New York, Mexiko och Chiang Mai i Thailand. Sedan början av 1990-talet har Tiravanija varit en central figur i utvecklingen av samtidskonst till en mer efemär, evenemangsorienterad praktik. Tiravanija är känd för sina aktivitetsbaserade sociala rum som ofta involverar eller refererar till matlagning och som fokuserar på aktiviteter i rum och mellan objekt, bilder och konstruktioner. Utöver utställningsverksamheten arbetar Tiravanija på konstfakulteten vid Columbia universitet och var en av grundarna av det pedagogiska och ekologiska projektet The Land Foundation i Chiang-Mai, Thailand.

Antto Melasniemi (f. 1975) bor i Åbo och Berlin. Han arbetar som kreativ chef i olika matrelaterade projekt och på flera ansedda restauranger i Helsingfors. Genom att vara värd för tillfälliga pop-up-rum och -evenemang runt om i världen leder hans kulinariska arbete ofta till gränsöverskridande samarbete som kombinerar performativ konst och matlagning. Tillsammans har Melasniemi och Tiravanija organiserat matlagningsevenemang på många konstfestivaler och -evenemang samt gett ut kokboken Bastard Brothers (som publicerats av Garret Publications och Finska kulturinstitutet i New York). Boken utmanar nationalistiska mattraditioner genom att blanda recept och ingredienser på ett oväntat sätt.

På Helsingforsbiennialen kommer Rirkrit Tiravanija och Antto Melasniemi i samarbete med Artek att skapa en installation och ett en vecka långt evenemang på HAM-hörnet på Tennispalatsets gatunivå. Projektet fokuserar på svampar och deras rhizomatiska liv. Tiravanijas rumskoncept kommer att fungera som en öppen lounge och evenemangsplats efter veckan och även efter biennalen.

Bild: Janne Tuunanen for Bastard Cookbook