Skip to content

Sasha Huber och Petri Saarikko

CH/FI, FI

Sasha Huber (f. 1975), bildkonstnär med schweizisk-haitisk bakgrund och Petri Saarikko (f. 1973), finländsk bildkonstnär, arbetar i Helsingfors. Förutom sina respektive konstnärliga karriärer ingår de också i ett kreativt partnerskap. Sedan 2011 har de arbetat med det egeninitierade långtidsprojektet Remedies Universe, där de började utforska och utbyta kunskap med varandra om saker de hört om sina släkter för att därefter dela det i olika geografiska och kulturella sammanhang.

Hitintills har verket visats i form av performance, utställningar, filmer, publikationer och offentlig konst.

För Helsingforsbiennalen 2023 kommer duon att skapa en ny platsspecifik installation som en fortsättning av projektet Remedies Universe.

Sasha Huber & Petri Saarikko, Dziedināšana Remedies, 2018. Courtesy the artists. Photo by Andrejs Strokins/Riga Biennale.

Med projektet Remedies Universe har Sasha Huber och Petri Saarikko blivit inbjudna till utställningar och konstnärsresidens runt om i världen. De började med föreställningar och videor och publikationer med titeln Huskurer Remedies (2010-11) i Sverige, och fortsatte med ytterligare versioner i Aotearoa, Nya Zeeland, två gånger i Australien, Haiti, Tyskland, Lettland, USA och i Finland.

Iterationer av Remedies Universe har visats på t.ex. Oberhausen Film Festival (2017) och 1st Riga International Biennial of Contemporary Art – RIBOCA (2018).