Skip to content

Sonya Lindfors

CM/FI

Sonya Lindfors (f. 1985) är en kamerunsk-finsk koreograf och konstnärlig ledare baserad i Helsingfors. Hon jobbar även med facilitering,  gemenskapsorganisation och utbildning. Lindfors gör egna och kollaborativa verk i form av performance, kuraterade program och performativa aktioner.

I sina verk strävar Lindfors efter att skaka om och utmana befintliga maktstrukturer, bryta in i samhället och stärka gemenskapen. För Helsingforsbiennalen 2023 skapar Sonya Lindfors ett nytt kollaborativt verk, som kommer att äga rum i det offentliga rummet.

Sonya Lindfors photographed by Tuukka Ervasti.

Lindfors är grundare och konstnärlig ledare för UrbanApa, en interdisciplinär och kontrahegemonisk konstgemenskap som erbjuder en plattform för nya diskurser och feministiska konstpraktiker. Lindfors performanceverk har bl.a. visats på och stötts av Beursschouwburg, Kampnagel, SPRING Utrecht, CODA Festival, Black Box teater, Oslo och Zodiak – Centret för ny dans.

Hon är medlem i Miracle Workers Collective som representerade Finland vid den 58:e Venedigbiennalen. Lindfors har belönats med flera priser, de senaste är Statens pris för informationsspridning 2022 och ANTI Festival International Prize for Live Art 2018. Säsongen 2017–2018 var Lindfors huskoreograf på Zodiak – Centret för ny dans.