Skip to content

Sonya Lindfors

CM/FI

Sonya Lindfors, kamerunsk-finländsk koreograf, grundare och konstnärlig ledare för UrbanApa, en interdisciplinär och kontrahegemonisk Helsingforsbaserad konstgemenskap. Hon jobbar även inom områdena facilitering, gemenskapsorganisation och utbildning. Lindfors skapar egna och kollaborativa verk i form av performance, kurerade program och performativa aktioner. Hennes senaste verk centraliserar frågorna kring svarthet och svart kroppspolitik, representation och maktstrukturer, spekulativa framtider och dekoloniala drömpraktiker. I allt sitt arbete strävar hon efter att skaka om de dominerande strukturerna genom sin strävan att skapa och facilitera dekoloniala och feministiska plattformar som gör det möjligt för festivaler, föreställningar, publikationer och workshops att fungera som en plats för egenmakt och radikalt subversivt drömmande.

För Helsingforsbiennalen 2023 har Lindfors skapat common moves, ett nytt kollaborativt konstverk hon beskriver som “social koreografi” eller “gemenskapskoreografi”. Verket fungerar som en spekulativ sajt. Genom att ta det offentliga rummet i besittning och tillämpa enkla partitur och koreografier ifrågasätter det vår uppfattning om vad som anses vara “In common” (gemensamt), vare sig det är sociala normer eller vanor, något som delas, något som är offentligt eller inträffar regelbundet, något som inte är underrepresenterat eller marginaliserat eller något som inte avbryter flödet, som hör hemma. Verket gör milt motstånd mot strömmen genom att förändra och flytta det som är “common” (gemensamt).

Verket förverkligas i samarbete med BIPOC-konstnärer i Helsingfors och är därmed förankrat i lokala samtal och angelägenheter. common moves äger rum på ett flertal ställen i centrala Helsingfors i olika upprepningar på icke tillkännagivna datum, tider och platser.

Facilitator: Ama Kyei © HAM/Helsinki Biennial/Kirsi Halkola & Sonja Hyytiäinen

Facilitator: Melissa Linsa © HAM/Helsinki Biennial/Kirsi Halkola & Sonja Hyytiäinen

Facilitator: Ritni Pieski © HAM/Helsinki Biennial/Kirsi Halkola & Sonja Hyytiäinen

Lindfors är grundare och konstnärlig ledare för UrbanApa, en interdisciplinär och kontrahegemonisk konstgemenskap som erbjuder en plattform för nya diskurser och feministiska konstpraktiker. Lindfors performanceverk har bl.a. visats på och stötts av Beursschouwburg, Kampnagel, SPRING Utrecht, CODA Festival, Black Box teater, Oslo och Zodiak – Centret för ny dans.

Hon är medlem i Miracle Workers Collective som representerade Finland vid den 58:e Venedigbiennalen. Lindfors har belönats med flera priser, de senaste är Statens pris för informationsspridning 2022 och ANTI Festival International Prize for Live Art 2018. Säsongen 2017–2018 var Lindfors huskoreograf på Zodiak – Centret för ny dans.