Skip to content

Danielle Brathwaite-Shirley

UK

Danielle Brathwaite-Shirley är en Londonbaserad konstnär som främst arbetar med animation, ljud, utveckling av datorspel och performance samt att skapa interaktiva rum. Hens arbete fokuserar på att fläta samman levd erfarenhet med fiktion för att på ett fantasirikt sätt återberätta svarta transpersoners berättelser.

Som en del av Helsingforsbiennalen 2023 bjuder Brathwaite-Shirley in besökare att delta i ett rollspelsevenemang och en installation som utforskar en ny mytologi för Skanslandet, och tar med deltagarna på en resa för att möta de olika roller och scenarier som styr deras kollektiva beslutsfattande. Rollfigurerna utgörs av fysiska skulpturer på ön, och du kan även lyssna på deras bakgrundsberättelser online. Live-evenemang kommer att äga rum under flera dagar i juni, augusti och september 2023. Skulpturerna och onlineinnehållet kan upplevas under hela biennalen.

Pilgrimsfärd

Danielle Brathwaite-Shirley: Thou Shall Not Assume (Du ska inte ta för givet), 2023. © HAM/Helsinki Biennial/Sonja Hyytiäinen

Danielle Brathwaite-Shirley, Thou Shall Not Assume, 2023. © HAM/Helsinki Biennial/Viljami Annanolli

Danielle Brathwaite-Shirleys verk har visats på soloutställningar och framförts på institutioner som David Kordansky, LA (2022) Project Arts Centre, Ireland (2022), Skånes konstförening, Malmö, Sverige (2022), Arebyte Gallery, London (2021); QUAD, Derby, England (2021), Albright-Knox Art Gallery, Buffalo (2021), Tate Modern, London (2020), Focal Point Gallery, London (2020) Science Gallery, London (2020) och MU Hybrid Art House, London (2020).

Hens arbete har visats i grupputställningar på institutioner som Julia Stoschek Foundation, Berlin (2022), Münchner Kammerspiele, München (2019), Les Urbaines, Lausanne (2019) och Barbican, London (2018).