Siirry sisältöön

Danielle Brathwaite-Shirley

UK

Danielle Brathwaite-Shirley on Lontoossa asuva taiteilija, joka työskentelee pääasiassa animaatioiden, äänen, videopelien ja performanssien parissa luoden uusia interaktiivisia tiloja. Teoksissaan hän kietoo eletyt kokemukset fiktioon kertoakseen uudelleen mustien transihmisten tarinoita.

Vuoden 2023 Helsinki Biennaalissa Brathwaite-Shirley kutsui vierailijat osallistumaan roolipeliperformanssiin ja installaatioon, joiden välityksellä voi kokea Vallisaaren uudenlaisen mytologian. Hän vei osallistujat matkalle, jonka varrella kohdattiin yhteistä päätöksentekoa ohjaavia hahmoja ja skenaarioita. Hahmot esiintyivät fyysisten veistosten muodossa saarella ja verkossa voi myös kuunnella heidän taustatarinansa.

Vallisaaressa järjestettiin teokseen liittyviä tapahtumia muutamina päivinä kesäkuussa, elokuussa ja syyskuussa 2023. Veistokset ja verkkomateriaalit olivat koettavissa koko biennaalin ajan. Tapahtumista lisää sivun alareunassa.

Verkkovaellus

Kaikki alkoi varmaan joukosta ihmisiä, jotka pitivät hauskaa. Heillä ei ollut vielä itselleen nimeä, mutta heidän toisilleen suorittamansa rituaalit alkoivat pikkuhiljaa vakiintua uskomuksiksi. ”Läpi kulkemisen polku” -nimellä tunnettu portti rakennettiin niille, jotka halusivat siirtyä yhdestä elämäntavasta toiseen. Se oli vanhassa maailmassa ensimmäinen laatuaan.

Sana henkisestä portista levisi, ja sen luokse alettiin tehdä pyhiinvaelluksia. Loppuun saatetun matkan jälkeen saattoi jatkaa taas elämäänsä. Aloittaa uudelleen. Se uudelleenbrändättiin Uudelleensyntymisen, ylösnousemuksen ja uudelleenheräämisen portiksi, ja niihin, jotka olivat tehneet uudelleensyntymisen pyhiinvaelluksen, tuli jumalallinen kaiku. Se sai ihmiset liikkumaan eri tavalla. Muut uskonnot näkivät tämän lumoavan voiman, ja alkoivat soveltaa pyhiinvaellusta – tai pyhiinvaelluksen ideaa – omassa uskomusjärjestelmässään. Syntyi yhteenliittymä, ymmärryksen hetki.

Alkoi ajanjakso, jonka aikana pyhiinvaellukselle lähtemisen syitä alettiin määritellä uudelleen. Ajatus matkanteosta säilytettiin, mutta luotiin rajoituksia sille, millaisia matkat saivat olla ja kuka ihmisestä voisi tulla sen jälkeen. Monia niistä, jotka lähtivät matkalle sen alkuperäisestä syystä, ei enää toivotettu tervetulleiksi sinne, mistä he aloittivat. Joidenkin matkoista alkoi tulla yhdensuuntaisia.

Kunnes eräänä päivänä. Aivan tyystin. Ajatus matkasta lakkasi. Ja kun matkan tehneiden muistot oli haudattu heidän ruumiidensa mukana, portti tuhoutui.

Nyt, uudessa maailmassa, matkat ja muistot ovat alkaneet taas nousta pinnalle. Uusi aika on koittanut Uudelleensyntymisen portin pyhiinvaelluksille.

Danielle Brathwaite-Shirley

Danielle Brathwaite-Shirley: Thou Shall Not Assume (Sinun ei pidä olettaman), 2023. © HAM/Helsinki Biennial/Sonja Hyytiäinen

Danielle Brathwaite-Shirley, Thou Shall Not Assume, Sinun ei pidä olettaman -performanssi, 2023. Photo: © HAM/Helsinki Biennial/Viljami Annanolli

Brathwaite-Shirleyn yksityisnäyttelyitä ja performansseja on nähty monissa paikoissa, joihin lukeutuvat muun muassa David Kordansky Gallery, Los Angeles (2022); Project Arts Centre, Irlanti (2022); Skänes konstförening, Malmö (2022); Arebyte Gallery, Lontoo (2021); QUAD, Derby, Englanti (2021); Albright-Knox Art Gallery, Buffalo (2021); Tate Modern, Lontoo (2020); Focal Point Gallery, Lontoo (2020); Science Gallery, Lontoo (2020) ja MU Hybrid Art House, Lontoo (2020).

Hänen teoksiaan on ollut mukana ryhmänäyttelyissä muun muassa Julia Stoschek Foundation -kokoelmassa Berliinissä (2022), Münchner Kammerspiele -teatterissa Münchenissä (2019), Les Urbaines -festivaalilla Lausannessa (2019) ja Barbican -taidekeskuksessa Lontoossa (2018).

Danielle Brathwaite-Shirley

Thou Shall Not Assume
Sinun ei pidä olettaman

2023

tarinallinen paikkasidonnainen (pyhiin)vaellus, paikkasidonnainen installaatio, verkkovaellus

Vaatetuskonsultointi: Jennifer Brathwaite
Koodaus: Florian Bruckner

Teos on esillä taiteilijan suostumuksella.