Siirry sisältöön

Danielle Brathwaite-Shirley

UK

Danielle Brathwaite-Shirley on Lontoossa asuva taiteilija, joka työskentelee pääasiassa animaatioiden, äänen, videopelien ja performanssien parissa luoden uusia interaktiivisia tiloja. Teoksissaan hän kietoo eletyt kokemukset fiktioon kertoakseen uudelleen mustien transihmisten tarinoita.

Vuoden 2023 Helsinki Biennaalissa Brathwaite-Shirley kutsuu vierailijat osallistumaan roolipeliperformanssiin ja installaatioon, joiden välityksellä voi kokea Vallisaaren uudenlaisen mytologian. Hän vie osallistujat matkalle, jonka varrella kohdataan yhteistä päätöksentekoa ohjaavia hahmoja ja skenaarioita. Hahmot esiintyvät fyysisten veistosten muodossa saarella ja verkossa voi myös kuunnella heidän taustatarinansa.

Vallisaaressa järjestetään teokseen liittyviä tapahtumia muutamina päivinä kesäkuussa, elokuussa ja syyskuussa 2023. Veistokset ja verkkomateriaalit ovat koettavissa koko biennaalin ajan.

Kaikki alkoi varmaan joukosta ihmisiä, jotka pitivät hauskaa. Heillä ei ollut vielä itselleen nimeä, mutta heidän toisilleen suorittamansa rituaalit alkoivat pikkuhiljaa vakiintua uskomuksiksi. ”Läpi kulkemisen polku” -nimellä tunnettu portti rakennettiin niille, jotka halusivat siirtyä yhdestä elämäntavasta toiseen. Se oli vanhassa maailmassa ensimmäinen laatuaan.

Sana henkisestä portista levisi, ja sen luokse alettiin tehdä pyhiinvaelluksia. Loppuun saatetun matkan jälkeen saattoi jatkaa taas elämäänsä. Aloittaa uudelleen. Se uudelleenbrändättiin Uudelleensyntymisen, ylösnousemuksen ja uudelleenheräämisen portiksi, ja niihin, jotka olivat tehneet uudelleensyntymisen pyhiinvaelluksen, tuli jumalallinen kaiku. Se sai ihmiset liikkumaan eri tavalla. Muut uskonnot näkivät tämän lumoavan voiman, ja alkoivat soveltaa pyhiinvaellusta – tai pyhiinvaelluksen ideaa – omassa uskomusjärjestelmässään. Syntyi yhteenliittymä, ymmärryksen hetki.

Alkoi ajanjakso, jonka aikana pyhiinvaellukselle lähtemisen syitä alettiin määritellä uudelleen. Ajatus matkanteosta säilytettiin, mutta luotiin rajoituksia sille, millaisia matkat saivat olla ja kuka ihmisestä voisi tulla sen jälkeen. Monia niistä, jotka lähtivät matkalle sen alkuperäisestä syystä, ei enää toivotettu tervetulleiksi sinne, mistä he aloittivat. Joidenkin matkoista alkoi tulla yhdensuuntaisia.

Kunnes eräänä päivänä. Aivan tyystin. Ajatus matkasta lakkasi. Ja kun matkan tehneiden muistot oli haudattu heidän ruumiidensa mukana, portti tuhoutui.

Nyt, uudessa maailmassa, matkat ja muistot ovat alkaneet taas nousta pinnalle. Uusi aika on koittanut Uudelleensyntymisen portin pyhiinvaelluksille.

Danielle Brathwaite-Shirley

Danielle Brathwaite-Shirley, Your Chosen Pilgrimage 2023. In reverence of Simone Leigh. Image Courtesy of the artist.

Brathwaite-Shirleyn yksityisnäyttelyitä ja performansseja on nähty monissa paikoissa, joihin lukeutuvat muun muassa David Kordansky Gallery, Los Angeles (2022); Project Arts Centre, Irlanti (2022); Skänes konstförening, Malmö (2022); Arebyte Gallery, Lontoo (2021); QUAD, Derby, Englanti (2021); Albright-Knox Art Gallery, Buffalo (2021); Tate Modern, Lontoo (2020); Focal Point Gallery, Lontoo (2020); Science Gallery, Lontoo (2020) ja MU Hybrid Art House, Lontoo (2020).

Hänen teoksiaan on ollut mukana ryhmänäyttelyissä muun muassa Julia Stoschek Foundation -kokoelmassa Berliinissä (2022), Münchner Kammerspiele -teatterissa Münchenissä (2019), Les Urbaines -festivaalilla Lausannessa (2019) ja Barbican -taidekeskuksessa Lontoossa (2018).

Krediitit

Danielle Brathwaite-Shirley
Thou Shall Not Assume
Sinun ei pidä olettaman
2023

tarinallinen paikkasidonnainen (pyhiin)vaellus, paikkasidonnainen installaatio, verkkovaellus

Vaatetuskonsultointi: Jennifer Brathwaite
Koodaus: Florian Bruckner

Teos on esillä taiteilijan suostumuksella.

VALLISAARI