Skip to content

Golden Snail Opera

TW/FR/US

Skapad i samarbete mellan antropologerna Yen-Ling Tsai och Anna Lowenhaupt Tsing, filmaren Isabelle Carbonell, och lantbrukaren och översättaren Joelle Chevrier är Golden Snail Opera ett uppförande av experimentell naturhistoria som omfattar flera arter. Snäckarten (Pomacea canaliculata), som importerades till Taiwan från Argentina 1979 för att starta “escargot”-odling, är nu en stor skadegörare inom risodlingen. Pesticider används ofta för att bekämpa dem, men nu handplockar en ny generation bönder i distriktet Yilan i Taiwan snäckorna och integrerar dem i risfältets ekologi.

Yilan är också hemvist för den taiwanesiska operaformen “o-pei-la”, som är underhållning på gräsrotsnivå, med amatörer och genomsyrad av queer element.

Golden Snail Opera hämtar intryck från Yilan-operan och kombinerar den med ljuden från snäckor, vatten, fåglar och andra varelser. Snarare än att utgöra en ljudkuliss för ljuden en dialog med manuset, som kombinerar material från intervjuer, deltagarobservationer och fantasin. Genom video och text bjuder olika varelser som lever i risodlingarna på en föreställning om harmonisk samexistens.

På Helsingforsbiennalen 2023 kommer live-föreställningar med uppläsning av Golden Snail Opera att arrangeras under juni och augusti 2023.

© HAM/Helsinki Biennial/Kirsi Halkola

© HAM/Helsinki Biennial/Kirsi Halkola

© HAM/Helsinki Biennial/Kirsi Halkola