Skip to content
  • Aktuellt
12.06.2024

Förberedelserna för Helsingforsbiennalen 2025 framskrider – också Esplanadparken inkluderas

Helsingforsbiennalen 2025 äger rum 12.6–21.9 2025 på Skanslandet, i Esplanadparken och på HAM Helsingfors konstmuseum. HAM kuraterar och producerar storevenemanget inom bildkonsten och satsar helhjärtat på att skapa ett evenemang för en stor publik – målet är en tankeväckande hyllning till bildkonsten i ett somrigt havsnära Helsingfors.

Helsingforsbiennalen är ett ambitiöst storevenemang inom bildkonsten som bjuder på enastående upplevelser i Helsingfors skärgårdsmiljö. Biennalens varierande landmärken är platsspecifika beställningsverk där konsten för dialog med öns historia och en natur som har blomstrat i årtionden utan mänsklig bosättning. HAM och Helsingfors stad har som mål är att göra Helsingforsbiennalen till en av de mest välrenommerade internationella konstbiennalerna.

”Vi vill maximera konstens närvaro i Helsingfors och ser Helsingforsbiennalen som en i staden synlig hyllning till konsten. Den charmiga Esplanadparken blir en ny scen för evenemanget där besökarna kostnadsfritt kan utforska biennalens utbud på en central plats i Helsingfors. År 2025 kommer vi att ägna särskild uppmärksamhet inte bara åt konsten utan också åt kundresan och hur besökarna upplever biennalen”, säger Arja Miller, museidirektör för HAM Helsingfors konstmuseum.

Blanca de la Torre från Spanien och HAM:s utställningschef Kati Kivinen är chefskuratorer för Helsingforsbiennalen 2025. I Helsingforsbiennalen 2025 deltar totalt drygt 30 konstnärer eller konstnärsgrupper. De medverkande konstnärerna kommer från olika håll i världen, men främst från Sydamerika och Nordeuropa. HAM har beställt nya kommissioner av ungefär hälften av konstnärerna.

Foto: Helsinki Partners / Lauri Rotko.