Skip to content
  • Aktuellt
29.03.2023

Helsingforsbiennalen 2023 för samman 29 konstnärer och kollektiv

Helsingforsbiennalen 2023 presenterar 29 internationella konstnärer och kollektiv som deltar i biennalens andra upplaga, Nya riktningar kan uppstå, kurerad av Joasia Krysa och producerad av HAM Helsingfors konstmuseum. Biennalen öppnar för allmänheten på Helsingforsdagen, måndagen den 11 juni.

Rubriken för Helsingforsbiennalen 2023, Nya riktningar kan uppstå, hänvisar till alternativa sätt att leva i och förstå världen, samt till visioner om andra möjliga framtider. Cirka 50 procent av verken i biennalen är nya beställningar och platsspecifika verk. De tar upp kampen med några av vår tids mest angelägna frågor, som miljöförstörelsen, de politiska konflikterna och effekterna av den tekniska utvecklingen.

I år kan Helsingforsbiennalen upplevas både på Skanslandet och på HAM Helsingfors konstmuseum. Konstverk och övriga utställningsprogram kan även ses runt om i stan, t.ex. på Helsingfors centralbibliotek Ode, kulturcentret Stoa och andra offentliga platser. På Skanslandet utanför Helsingfors visas utomhusverk som verkar i en subtil dialog med den omgivande miljön på ön och dess unika ekosystem. I Skanslandets gamla krutkällare kan besökaren uppleva nya beställningsverk. Helsingforsbiennalen är även betydande närvaro online, med sex online-konstverk. Verken kan ses på webbsidan helsinkibiennial.fi

Helsingforsbiennalen 2023 11 juni – 17 september 2023

Deltagare i Helsingforsbiennalen 2023:

Matti Aikio (Sápmi) *
Ahmed Al-Nawas & Minna Henriksson (FI) *
Dineo Seshee Bopape (ZA)
Danielle Brathwaite-Shirley (UK/DE)
Golden Snail Opera (Anna Tsing, Yen-ling Tsai, Isabelle Carbonell, & Joelle Chevrier) (TW/FR/US)
Alma Heikkilä (FI) *
INTERPRT (NO) *
Keiken (UK) *
Sonya Lindfors (CM/FI) *
Lotta Petronella med Sami Tallberg & Lau Nau (FI) *
Asunción Molinos Gordo (ES)
Tuula Närhinen (FI)
PHOSfate (SH/FI)
Diana Policarpo (PR)
Sepideh Rahaa (IR/FI)
Bita Razavi (FI/IR/EE)
RED FOREST (UA/UK/US/MX/DE/FI/ZA) *
Remedies (Sasha Huber & Petri Saarikko) (CH/FI) *
Tabita Rezaire (FR)
Emilija Škarnulytė (LT) *
Yehwan Song (KR) *
Jenna Sutela (FI)
Suzanne Treister (UK)
Adrián Villar Rojas (AR) *
Zheng Mahler (HK)

*En asterisk anger ett nytt beställningsverk.

Konstnärspresentationerna finns här

Utställningens kurator Joasia Krysa har bjudit in fem olika grupper för kuratoriskt samarbete: Critical Environmental Data, Museum of Impossible Forms, TBA21-Academy, ViCCA @ Aalto Arts, och en A.I. Enhet.

Från våren 2023 tillträder Arja Miller som ny chef för Helsingforsbiennalen och HAM Helsingfors konstmuseum. Miller kommer närmast från positionen som chefsintendent vid EMMA – Esbo museum för modern konst. Hon kommenterar:

“Jag är stolt över att Helsingforsbiennalen, ett relativt ungt tillskott till konstvärlden, är vägledande i fråga om miljömässigt ansvarsfulla och socialt hållbara värden. Konstnärerna och konstverken som deltar i denna andra upplaga reagerar direkt på världen omkring oss och använder en framtidsinriktad vision som utgör själva kärnan av biennalen. Vi hoppas att det kommer att uppmuntra publiken att fundera på  hur konsten och konstnärerna kan ge oss nya perspektiv på de globala utmaningar vi står inför.”

Huvudsamarbetspartner på Helsingforsbiennalen 2023 är Forststyrelsen, S-gruppen och Clear Channel, samarbetspartner är också Saastamoinen stiftelsen.

Bild: “YOUR CHOSEN PILGRIMAGE” 2023, Danielle Brathwaite-Shirley. Courtesy of the artist.