Siirry sisältöön

Niskanen & Salo

FI/US

Niskanen & Salon viimeaikaiset teokset ovat käsitelleet aisteja, vuorovaikutussuhteita, muistoja, yksin- ja yhdessäolon kokemuksia sekä niiden yhteyksiä globaaleihin teemoihin. Heidän installaationsa Vallisaaressa johdattaa kävijän osaksi yöllistä näkymää, jossa jokaiselle saarta ympäröivälle merimerkin valolle on annettu oma nuottinsa.

Mark Niskanen (s. 1991) ja Jani-Matti Salo (s. 1984) työskentelevät jokapäiväisiä ilmiöitä ja teknologioita yhdistelevien, monimediallisten installaatioiden parissa. Teoksissaan he hyödyntävät taustojaan musiikin, liikkuvan kuvan, audiovisuaalisen tutkimuksen ja skenografian parissa. Kaksikon viimeaikaiset teokset ovat käsitelleet aisteja, vuorovaikutussuhteita, muistoja, yksin- ja yhdessäolon kokemuksia sekä niiden yhteyksiä globaaleihin teemoihin. Kokonaisuudet kehittyvät usein paikka-alttiiksi tilanteiksi, joiden luonne on omakohtainen, huokoinen ja katoava.

Niskanen & Salo: A Scene, 2021 ©Maija Toivanen/HAM/Helsinki Biennaali 2021

A Scene, 2021

Niskanen & Salon installaatio johdattaa kävijän osaksi yöllistä näkymää, jossa jokaiselle Vallisaarta ympäröivälle merimerkin valolle on annettu oma nuottinsa. Loistovalojen omalakisiin ja toistumattomiin rytmeihin perustuva sävellys muuttuu hitaasti päivän kiertokulun mukaan.

Vallisaaressa sijaitsevan installaation sisarteos on koettavissa Kaivopuiston tähtitorninmäellä hämärän laskeuduttua ja näkyvyyden ollessa hyvä. Kun loistovalojen ja sävellyksen rytmit kohtaavat, näkymä jäsentyy toisin ja etäinen tuntuu läheiseltä. Teoksen äärelle pääsee osoitteessa ascene.fi.

Maiju Loukolan essee “A Scene”.

Teosta ovat tukeneet Taiteen edistämiskeskus, Suomen Kulttuurirahaston Uudenmaanrahasto ja Greta ja William Lehtisen Säätiö.

Kuva 1: Sarah Mueller

niskanensalo.com

Instagram

A Scene, 2021 ©Niskanen & Salo

 

A Scene II, 2021 ©Niskanen & Salo

Mark Niskanen & Jani-Matti Salo

A Scene
2021
videoinstallaatio
24h luuppi

Kuvaus, leikkaus, sävellys, äänitys, äänen jälkikäsittely, tila- ja valosuunnittelu: Mark Niskanen ja Jani-Matti Salo

Värimäärittely: Michael Macalincag

Fyysiset rakenteet ja pintakäsittely: Kari Jääskeläinen, Tuomas Siltala, Jesse Sipola, Titta Vilhunen ja Eero Yli-Vakkuri

Tuotanto: Outi Järvinen / Arts Management Helsinki

Essee: Maiju Loukola

Teosta ovat tukeneet Taiteen edistämiskeskus, Suomen Kulttuurirahaston Uudenmaanrahasto ja Greta ja William Lehtisen Säätiö

Kiitokset: Vanessa Kowalski, Emilia Lindholm, Eeva Semerdjiev, Heidi Soidinsalo, Teemu Vilén, Mana Contemporary, Väylävirasto

Tilaaja HAM/Helsinki Biennaali 2021