W A U H A U Sin työt asettuvat usein eri taiteenalojen väliin ja voivat tapahtua hyvin erilaisissa tiloissa. Kollektiivin paikkaerityinen esitys Suurenmoinen sotku kutsuu kävijän Vuosaarenhuipulle, joka on entisen kaatopaikan alueelle rakennettu virkistysalue.
W A U H A U S on Helsingistä käsin toimiva monialainen taidekollektiivi, joka perustettiin vuonna 2016. Kollektiivi luo nykyteatteria, esitystaidetta, tanssiteoksia sekä luentoja ja työpajoja. WAUHAUSin työt asettuvat usein eri taiteenalojen väliin ja voivat tapahtua hyvin erilaisissa tiloissa. Teoksia on nähty niin pienissä black box -teattereissa ja kaupunkitiloissa kuin suurella urheilustadionilla ja Kansallisteatterin päänäyttämöllä. WAUHAUSin jäsenet ovat skenografi Laura Haapakangas, tuottaja Julia Hovi, ohjaaja Anni Klein, skenografi Samuli Laine, äänisuunnittelijat Jussi Matikainen, koreografi Jarkko Partanen, mediataiteilija Jani-Matti Salo ja äänisuunnittelija Heidi Soidinsalo. WAUHAUS on tunnettu kokonaisvaltaisesta audiovisuaalisesta näyttämöestetiikastaan ja jaetun tekijyyden praktiikoistaan. Kollektiivi tekee yhteistyötä toisten taiteilijoiden ja eri instituutioiden kanssa niin Suomessa kuin ulkomailla.
Suurenmoinen sotku, 2021
WAUHAUSin paikkaerityinen esitys kutsuu kävijän Vuosaarenhuipulle, joka on entisen kaatopaikan alueelle rakennettu virkistysalue. Huipun laelta avautuu näkymä metsiin, lähiöihin ja vesitorneille sekä Vuosaaren sataman nostureihin, konttipinoihin ja jatkuvaan laivaliikenteeseen.
Useiden vuosikymmenten ajan maansiirtokoneet ovat kuljettaneet paikalle kasvavan Helsingin rakentamisesta ylijääneitä maamassoja, kivenlohkareita, kantoja ja puita. Vuosaarenhuipulle on muodostunut ainutlaatuinen ekosysteemi, joka elää jatkuvassa vuorovaikutuksessa virkistysaluetta muokkaavan ihmiskäden kanssa.
Teoksessa tarkastellaan Vuosaarenhuippua erityisenä historiallisena ja monilajisena kohtaamispaikkana. Esityksessä tutkitaan paikan rakentumista maaperän, erilaisten eliölajien ja inhimillisen mielikuvituksen vuorovaikutussuhteissa. Suurenmoinen sotku tekee näkyväksi sitä valtavaa keskinäisten riippuvuuksien verkostoa, jossa elämämme muiden elävien olentojen kanssa on rakentunut ja yhä rakentuu.
Suurenmoinen sotku on osa WAUHAUSin laajempaa monivuotista teossarjaa. Sarjan teokset vievät katsojat maisemoidulle täyttömäelle, lokkien kansoittamalle hiekkarannalle sekä pysähtyneeseen ja mykkään voimalaitokseen. Esitykset ovat vimmaisia yrityksiä ymmärtää ihmistä osana monilajista järjestäytymistä. Ne eivät ole kertomuksia tuhoavasta modernisaatiosta, vaan yrityksiä hahmottaa, millä tavoin elämän taito voisi säilyä ekokatastrofien aikakaudella.
A Great Mess from W A U H A U S on Vimeo.
Teossarjassa harhaillaan teatterin, evoluutiobiologian, kuvataiteen, äänitaiteen, ekologian, musiikin, eläinfilosofian, fysiikan ja tanssin välisyyksissä. Siinä kurotetaan kohti maailmaa, jossa emme enää ajattele itseämme kaiken keskipisteenä. Teoksissa hahmotellaan näyttämöitä, jotka pyrkivät kokemuksellistamaan erilaisia materiaalisuuksia ja monilajisia ruumiillisuuksia.
Teoksen työryhmään kuuluvat WAUHAUSin jäsenistä Laura Haapakangas, Anni Klein, Samuli Laine, Jussi Matikainen ja Jarkko Partanen. Lisäksi työryhmässä ovat mukana evoluutiobiologi Aura Raulo, esiintyjät Per Ehrström ja Sara Grotenfelt sekä tuottaja Mira Eskelinen.
Teoksen sijainti: Vuosaarenhuippu
Esitykset elo-syyskuussa, ilmoittaudu täällä:
24.8. (esityskieli: suomi)
26.8. (esityskieli: suomi)
27.8. (esityskieli: suomi)
28.8. (esityskieli: suomi)
29.8. (esityskieli: suomi)
31.8. (esityskieli: ruotsi)
1.9. (esityskieli: englanti)
2.9. (esityskieli: englanti)
3.9. (esityskieli: englanti)
4.9. (esityskieli: englanti)
W A U H A U S
Suurenmoinen sotku
2021
Paikkaerityinen esitys
Työryhmä: skenografi Laura Haapakangas, ohjaaja Anni Klein, skenografi Samuli Laine, äänisuunnittelija Jussi Matikainen, koreografi Jarkko Partanen, evoluutiobiologi Aura Raulo, esiintyjät Per Ehrström ja Sara Grotenfelt sekä tuottaja Mira Eskelinen.
Kiitos: Koneen säätiö, Konstsamfundet, Helsingin kaupunki, Suomen Kulttuurirahasto, Taiteen edistämiskeskus, Tre Smeder, ANTI-festivaali