Skip to content
Koronaviruksen (COVID-19) aiheuttaman poikkeuksellisen globaalin tilanteen vuoksi Helsinki Biennaalin avaus siirtyy. Ensimmäinen Helsinki Biennaali järjestetään Vallisaaressa 12.6.–26.9.2021.

Niskanen & Salo

FI/US
Niskanen & Salon viimeaikaiset teokset ovat käsitelleet aisteja, vuorovaikutussuhteita, muistoja, yksin- ja yhdessäolon kokemuksia sekä niiden yhteyksiä globaaleihin teemoihin. Heidän installaationsa Vallisaaressa johdattaa kävijän osaksi yöllistä näkymää, jossa jokaiselle saarta ympäröivälle merimerkin valolle on annettu oma nuottinsa.

Mark Niskanen (s. 1991) ja Jani-Matti Salo (s. 1984) työskentelevät jokapäiväisiä ilmiöitä ja teknologioita yhdistelevien, monimediallisten installaatioiden parissa. Teoksissaan he hyödyntävät taustojaan musiikin, liikkuvan kuvan, audiovisuaalisen tutkimuksen ja skenografian parissa. Kaksikon viimeaikaiset teokset ovat käsitelleet aisteja, vuorovaikutussuhteita, muistoja, yksin- ja yhdessäolon kokemuksia sekä niiden yhteyksiä globaaleihin teemoihin. Kokonaisuudet kehittyvät usein paikka-alttiiksi tilanteiksi, joiden luonne on omakohtainen, huokoinen ja katoava.

Niskanen & Salon installaatio A Scene (2020) johdattaa kävijän osaksi yöllistä näkymää, jossa jokaiselle Vallisaarta ympäröivälle merimerkin valolle on annettu oma nuottinsa. Loistovalojen omalakisiin ja toistumattomiin rytmeihin perustuva sävellys muuttuu hitaasti päivän kiertokulun mukaan.

Vallisaaressa sijaitsevan installaation sisarteos on koettavissa Kaivopuiston tähtitorninmäellä hämärän laskeuduttua ja näkyvyyden ollessa hyvä. Kun loistovalojen ja sävellyksen rytmit kohtaavat, näkymä jäsentyy toisin ja etäinen tuntuu läheiseltä. Teoksen äärelle pääsee osoitteessa www.ascene.fi.

Teosta ovat tukeneet Taiteen keskustoimikunta, Suomen Kulttuurirahaston Uudenmaanrahasto ja Greta ja William Lehtisen Säätiö.

Kuvat: Sarah Mueller