Siirry sisältöön

Sari Palosaari

FI

Sari Palosaari leikittelee virtuaalisella ja konkreettisella, mittakaavalla ja monitulkintaisilla etäisyyksillä ja luo vuoropuhelua tilan, katsojan ja esineiden välille.

Sari Palosaari (s. 1974, Suomi) on Helsingissä asuva kuvataiteilija, joka on esittänyt teoksiaan laajalti Euroopassa ja sen ulkopuolella. Hän työskentelee veistoksellisten installaatioiden, performatiivisten objektien sekä liikkuvan kuvan parissa. Työstäessään virtuaalista ja konkreettista, ajallisia etäisyyksiä ja mittakaavoja, Palosaari luo vuoropuhelua tilan, katsojan ja esineiden välille. Hänen teoksiinsa sisältyy esim. kemikaaleilla tai anturitekniikalla toteutettuja kestollisia prosesseja; hän mm. injektoi kiviin äänetöntä halkaisuainetta eli etanadynamiittia, jonka synnyttämä paine aikaansaa kiven halkeamisen hitaasti näyttelyn aikana.

Sari Palosaari toteuttaa Helsinki Biennaaliin uuden teoksen, jossa hän pohtii maan käsitettä sen eri puolilta. Paikan menneisyyden kaiut osana armeijan puolustusjärjestelmää kietoutuvat tulevaisuuden kaikuihin – kasvavaan tarpeeseemme louhia mineraaleja, jotka tekevät modernin elämän toimivaksi ja tukevat suuntaamme kohti sähköistä liikkuvuutta.

Teos on performatiivinen installaatio, jossa messinkitasoille asetetut luonnon kivet yhdessä äänettömän halkaisuaineen ja mineraalijauheiden kanssa synnyttävät ajallisia tapahtumia.

Tapahtumat, jotka ovat pitkään näkymättömiä ja pinnan alla, tulevat esiin arvaamattomina ajankohtina päivien ja viikkojen kuluessa. Prosessin kestoon vaikuttavat ilman kosteus ja lämpötila.  Näyttelyn aikana kivien esille laittamista ja halkeamisprosessin alullepanoa ylläpidetään jatkuvasti.

Palosaari on valinnut ja kerännyt kivet teokseen Vallisaaresta ja näyttelyn jälkeen ne palautetaan takaisin sen maaperään.

Kuvat: Matti Pyykkö

saripalosaari.com

Instagram