Siirry sisältöön

Sari Palosaari

FI

Sari Palosaari leikittelee virtuaalisella ja konkreettisella, mittakaavalla ja monitulkintaisilla etäisyyksillä ja luo vuoropuhelua tilan, katsojan ja esineiden välille.

Sari Palosaari (s. 1974) on Helsingissä asuva kuvataiteilija, joka on esittänyt teoksiaan laajalti Euroopassa ja sen ulkopuolella. Hän työskentelee veistoksellisten installaatioiden, performatiivisten objektien sekä liikkuvan kuvan parissa. Työstäessään virtuaalista ja konkreettista, ajallisia etäisyyksiä ja mittakaavoja, Palosaari luo vuoropuhelua tilan, katsojan ja esineiden välille. Hänen teoksiinsa sisältyy esim. kemikaaleilla tai anturitekniikalla toteutettuja kestollisia prosesseja; hän mm. injektoi kiviin äänetöntä halkaisuainetta eli etanadynamiittia, jonka synnyttämä paine aikaansaa kiven halkeamisen hitaasti näyttelyn aikana.

Sari Palosaari: Eons and Instants, 2021 ©Maija Toivanen/HAM/Helsinki Biennaali 2021

Eons and Instants, 2021

Sari Palosaari luo Helsinki Biennaalia varten uuden teoksen, jossa pohditaan maan, maapallon ja sen kuoren käsitettä. Vallisaaren historia sotilaallisena linnoitussaarena kietoutuu tulevaisuuteen ja sen kasvavaan mineraalien tarpeeseen. Mineraalien, joita moderni elämäntapa edellyttää ja jotka tukevat siirtymistä sähköisiin liikkumismuotoihin.

Installaatio koostuu esineistä, jotka on sijoitettu tilassa olevien metallitasojen päälle, sivuun ja tueksi. Saarelta kerättyjen kivien sisään on lisätty mineraalijauhetta ja äänetöntä murtolaastia. Teoksen muut elementit, kuten ravintolisät, liittävät kehomme ja kulttuurimme maankuoreen ja mineraaleihin. Kivet ja materiaalit sekä huoneilman kosteus ja lämpötila vaikuttavat toisiinsa muokaten ja muuttaen teosta itsenäisesti.

Kuva 1: Matti Pyykkö/Helsinki Biennaali 2021

saripalosaari.com

Instagram

Sari Palosaari

Eons and Instants
2021

Kivi, kivipöly, etanadynamiitti, koboltti (CoO & Co-AI-Zn), spodumeeni, sinkkiasetaatti, kuparikarbonaatti, messinki, teräs

Tilaaja HAM/Helsinki Biennaali 2021