HAM-senioreille nykytaiteen kauneus avautuu opastuksella
Tuula, Pirkko ja Marjaleena syventyivät vuoden 2023 Helsinki Biennaaliin opastetulla kierroksella. WAU-elämystä enemmän senioreita taiteessa kiinnostaa syventyminen ja tieto.
”Se kaikki mitä taide tekee ihmisen terveydelle ja mielenterveydelle. Sitten vielä tämä saari!” kuvailee HAM senioreiden Pirkko. Taiteen rooli Pirkon elämässä on eläkkeelle jäätyä voimistunut, sillä hän on halunnut keksittyä teatteriin, kirjallisuuteen ja kuvataiteeseen.
HAM-seniorit on HAM Helsingin taidemuseon ryhmä, joka kokoontuu säännöllisesti kokemaan taidetta ja keskustelemaan siitä. Seniorit ovat mukana museon yleisötyön toiminnassa ja kommentoivat esimerkiksi näyttelyiden ja tekstien saavutettavuutta.
Haastateltavaksi kesäkiireiden keskellä ovat saapuneet Tuula, Marjaleena ja Pirkko, kaikki pitkän linjan HAM-senioreita. ”En edes muista, kuinka pitkään olen ollut toiminnassa mukana, niin kauan olen ollut”, sanoo Tuula, ja jatkaa: ”HAM-senioreissa keskitytään taiteeseen, elämänkokemusta ei jaeta.”
HAM-seniorit vierailivat Vallisaaren Helsinki Biennaali -näyttelyssä heti sen avauduttua kesäkuun alussa. Kierroksella oli mukana kuusi biennaaliteosta, ja aikaa vierähti helposti 1,5 tuntia. Kaikki haastateltavat voisivat vierailla näyttelyssä uudelleen ja ovat samaa mieltä siitä, että saari itsessään on elämys. ”Luonto teki vaikutuksen, samoin saaren historia”, kuvailee Marjaleena.
Senioreista Pirkko haluaa myös kommentoida Helsingin Sanomien julkaisemaa kritiikkiä: ”Odottiko Hesari jotakin WAU-elämystä? Tätä ajatusta pitää vastustaa, ei elämä ole pelkkää elämystä. Minulle luonto oli vierailulla se WAU-kokemus.” Pirkko kiteyttää jotakin olennaista nykytaiteesta: ”Esimerkiksi PHOSfaten teos oli ulkoisesti outo. Sen takaa avautui opastuksella kaunis tarina”. Pirkolle PHOSfaten teos oli lopulta biennaalivierailun mieleenpainuvin. Hän myös suosittelee, että jokainen menisi katsomaan ja kokisi biennaaliteokset itse. ”Sain vierailulta valtavan määrän tietoa”, sanoo Pirkko. ”Teokset laittoivat miettimään.”
Marjaleena vaikuttui Lotta Petronellan teoksesta, jossa seniorit viettivät pitkän tovin. ”Teoksessa oli niin paljon nähtävää, kuten yöperhosia, kuivattuja kukkia, virkattuja yksityiskohtia ja puolukalla värjättyjä lamppuja.” Toiseksi kohokohdaksi Marjaleena mainitsee taiteilija Suzanne Treisterin teoksen, joka koostuu 185 vesivärimaalausten pohjalta toteutetusta kuvasta. ”Jälkikäteen yritin tutkia myös netistä kuvia kivannäköisistä teoksista, jotka jäivät näkemättä.”
Myös Tuula vaikuttui Lotta Petronellan teoksesta ja etenkin teoksen prässätyistä kukista sekä jokaisen oikeudet Suomessa vahvistaneen Ilma Lindgrenin tarinasta, joka oli hänelle entuudestaan täysin tuntematon.
Pirkolle on HAM-senioreiden taidekierroksilta tarttunut mukaan meditatiivinen katsomisen tapa. Hän suosittelee kaikille työvälinettä, jossa katsotaan ja keskitytään teoksiin.
Lue lisää ja varaa itsellesi opastettu näyttelykierros.
Teksti: Reetta Haarajoki
Kuvat: HAM/Helsinki Biennaali Kirsi Halkola.