Siirry sisältöön
  • Ajankohtaista
26.06.2019

Helsinki Biennaali on poikkeuksellinen elämys

Sijainti kauniissa saaristossa, vastuullisuus ja vapaa pääsy kaikille. ”Helsinki Biennaali on monella tapaa ainutlaatuinen taidetapahtuma”, sanoo HAMin museonjohtaja Maija Tanninen-Mattila. ”Monet kaupungit maailmalla järjestävät taidebiennaaleja, mutta Helsinki Biennaali saa ainutlaatuiset puitteet”, Helsingin taidemuseon HAMin johtaja Maija Tanninen-Mattila sanoo.

Tanninen-Mattila on ylpeä ja iloinen siitä, että Helsingin kaupunki ja sen oma taidemuseo tarjoavat kesällä 2020 poikkeuksellisen uniikin taidetapahtuman. Helsinki Biennaali esittelee kiinnostavaa nykytaidetta keskellä kaunista saaristoluontoa.

Vallisaari on yksi Helsingin 300 saaresta ja sijaitsee aivan kaupungin edustalla, Suomenlinnan vieressä. Saaren historia on samankaltainen kuin monilla muillakin Helsingin saarilla: se oli pitkään, 100 vuotta puolustusvoimien käytössä. Vuonna 2016 Vallisaari avattiin yleisölle.

“Helsinki on avoin kaupunki ja saarten avaaminen virkistyskäyttöön on osa kaupungin merellistä strategiaa. Helsinki Biennaalin järjestäminen Vallisaaressa on yksi tapa avata upeaa saaristoamme niin helsinkiläisille kuin matkailijoille”, Maija Tanninen-Mattila kertoo.

Helsinki Biennaalin yksi tärkeä lähtökohta on ollut se, että tapahtuma on kaikille avoin ja maksuton. HAM pitää yllä laajaa julkisen taiteen kokoelmaa Helsingissä, ja myös Biennaali tulee sisältämään kiinnostavaa ja ajankohtaista julkista taidetta.

Taide lisää hyvinvointia

Se, että taidetapahtuma järjestetään ulkona saaristossa, tuo mukanaan muitakin hyötyjä. Helsingin kaupungin tavoitteena on lisätä kaupunkilaisten mahdollisuuksia elää aktiivista ja terveellistä elämää.

“Taiteen katsominen luo itsessään hyvinvointia, mutta sen kokeminen kävellen keskellä luontoa ja meren äärellä tekevät elämyksestä entistä vaikuttavamman. Uskomme, että Biennaali Vallisaaressa vahvistaa myös vierailijoiden luontosuhdetta. Taide avaa meille uusia näkökulmia maailmaan”, Tanninen-Mattila toteaa.

Vallisaaren herkkä luonto asettaa taidetapahtumalle luonnollisesti myös tarkat raamit. Tanninen-Mattila kertoo, että Helsinki Biennaali toteutetaan vastuullisesti luontoa ja ympäristöä kunnioittaen. ”Pyrimme minimoimaan tapahtuman ympäristökuormituksen ja samalla maksimoimaan siitä syntyvän ilon ja inspiraation.”

Kirjoittanut: Heidi Kalmari