Skip to content

Lotta Petronella med Sami Tallberg & Lau Nau

FI

Lotta Petronella (f. 1972, Finland) är filmmakare, konstnär och curator baserad på ön Runsala i Åbo. Hon har arbetat med och på öar i nästan två decennier med fokus på Själö under de senaste sju åren. Utöver sitt arbete som filmmakare tillverkar hon mediciner av örter, gör blomessenser och läser tarot kort. Hon skriver även poesi, skapar ljudlandskap och älskar att promenera.

För Helsingfors biennalen 2023 arbetar Lotta Petronella tillsammans med Sami Tallberg och Lau Nau. Sami Tallberg (f. 1976, Finland) är en prisbelönt köksmästare, matskribent och föregångare och expert inom vild föda sedan 2005. Tallberg är känd för sina böcker om vilda örter och svampar, catering evenemang och kurser samt för sin konceptdesign inom restaurang- och matbranschen.

Laura Naukkarinen aka Lau Nau (f. 1980, Finland) är kompositör och musiker som arbetar med analoga synthar, akustiska ljud, röster, elektroakustiska experiment och fältinspelningar. Hennes kompositioner omfattar soloalbum, flerkanaliga ljudinstallationer och soundtrack för film och scenkonst.

Tillsammans kommer de att skapa ett transdisciplinärt konstverk som omfattar helande, sång och föda i växelverkan med diverse varelser på Skanslandet.

Lotta Petronella: Asking the Island, Tarot Herbarium. Photographer: Jussi Virkkumaa.