Siirry sisältöön

Lotta Petronella sekä Sami Tallberg & Lau Nau

FI

Lotta Petronella on Turun Ruissalossa asuva elokuvantekijä, taiteilija ja kuraattori, sekä CAA Contemporary Art Archipelago -kollektiivin toinen perustajajäsen. Saarten parissa ja saarilla hän on työskennellyt pian kahden vuosikymmenen ajan. Viimeisteltyään kansainvälisesti palkitun elokuvansa Själö – Island of Souls vuonna 2020 Lotta Petronella on johtanut monitaiteellista Själö Poeisis -tutkimusprojektia Seilin saarella. Elokuvanteon lisäksi hän on omistautunut lääkekasvi- ja kukkatippojen valmistukselle ja tarot-korttien tutkimiselle.

Vuoden 2023 Helsinki Biennaalissa Lotta Petronella tekee yhteistyötä Sami Tallbergin ja Lau Naun eli Laura Naukkarisen kanssa. Tallberg on palkittu keittiömestari, ruokakirjailija ja villiruoan käytön edelläkävijä vuodesta 2005. Lau Nau on säveltäjä ja esiintyjä, joka käyttää musiikissaan analogista syntetisaattoria, akustisia ääniä, ihmisääntä, elektroakustisia kokeiluja ja kenttänauhoituksia. Yhdessä kolmikko luo biennaaliin monialaisen taideteoksen, jossa parantaminen, laulu ja ravitseminen ovat vuorovaikutuksessa Vallisaaren monimuotoisten asukkaiden kanssa.

haluaisin kertoa sinulle yöperhosista
haluaisin kertoa sinulle saaresta
sisäänsä kaiken sulkevasta
mahdottomasta mitata

Materia Medica of Islands (Saarten Materia Medica) on pitkäkestoinen paikkasidonnainen teos. Teoksessa kuullaan ja nähdään apteekki, surukuoro, yöperhosäänitteitä sekä muistojuhla naiselle, joka toiminnallaan varmisti jokaisenoikeuden Suomessa – eli jokaisen oikeuden nauttia Suomen luonnosta ja etsiä sieltä ravintoa riippumatta alueen omistussuhteista. Yhdessä näistä syntyy oraakkeli, saaren kosmologia.

Apteekki on jatkuva tutkimusprojekti ja vastustuskykyä vahvistavien lääkekasvien ja reseptien asetelma. Yhdessä sureminen on kollektiivista parantamista, perinteisesti naisten ylläpitämä ja esittämä.

Puutarhassa, vähenevän kuun alla,
kuoro kokoontuu laulamaan
sananjalkojen ja pikkukivien rahinaa
nimeämään suruja ja murheita.

Sureminen on muistamista, takaisin kutsumista

he kutsuvat mukaan siivekkäät henget
edesmenneiden sielujen oppaat

Yöperhosia on tutkittu Vallisaaressa 1960-luvulta asti.
Lyhytikäisinä ja herkkinä ympäristön muutoksille ne ovat ilmastonmuutoksen indikaattorilaji.

Yölliset äänitykset valoa sieppaavista siivistä
kuvaavat kuolemaa
Viimeisestä lennosta
tulee oraakkeli
uhanalaisten ja katoavien lajien kortit
seuraavat yöllisiä ruumiita
puolukalla värjättyjä lankoja
pisto lepatus
todistaja, ääni

Rikkaruohoja riittämiin
mutta emme saa poimia niitä
Tätä paikkaa valvotaan ja tarkkaillaan
luonto aidattu ja mitattu
hylättyjä, homeisia rakennuksia
suojaavat sammalet ja jäkälät
vanhojen bunkkereiden seinillä
nukkuvat lepakot
Kurtturuusu, tulokaslaji
kasvaa rannan tuntumassa
menneiden elämien ja yhteisöjen jäsen

Vuonna 1914 Ilma Lindgren, työläisnainen ja leski, kävi taisteluun jokaisenoikeuden puolesta. Kuuden vuoden prosessin jälkeen hän voitti oikeusjutun ja varmisti kaikille oikeuden poimia metsän antimia ravinnoksi. Kaikki alkoi saaresta poimitusta 15 litrasta puolukoita. Oman ruoan tunnistaminen ja kerääminen luo intiimin yhteyden sen kasvupaikkaan. Villiyrttien ja marjojen nauttiminen ravinnoksi luo suoran yhteyden maaperään ja valoon. Itsestä ja yhteisöstä huolehtimisessa on hoivan ja huolenpidon juuret.

Lotta Petronella

Själö Poeisis — Ask the island, a private reading performance with tarot herbarium by Lotta Petronella & Cecilia Westerberg. Photo by Jussi Virkkumaa.