Skip to content

Lotta Petronella med Sami Tallberg & Lau Nau

FI

Lotta Petronella (f. 1972, Finland) är filmmakare, konstnär och curator baserad på ön Runsala i Åbo. Hon är medgrundare av CAA Contemporary Art Archipelago och hon har arbetat med konst på öar i närmare två decennier. Som en uppföljning av sin internationellt prisbelönta film Själö – Island of Souls (2020) leder hon för närvarande det multidisciplinära forskningsprojektet Själö Poeisis på Själö. Utöver sitt arbete som filmmakare tillverkar hon mediciner av örter, gör blomessenser och läser tarot kort. Hon skriver även poesi, skapar ljudlandskap och älskar att promenera.

För Helsingforsbiennalen 2023 arbetar Lotta Petronella tillsammans med Sami Tallberg och Lau Nau. Sami Tallberg (f. 1976, Finland) är en prisbelönt köksmästare, matskribent och föregångare och expert inom vild föda sedan 2005. Tallberg är känd för sina böcker om vilda örter och svampar, catering evenemang och kurser samt för sin konceptdesign inom restaurang- och matbranschen.

Laura Naukkarinen aka Lau Nau (f. 1980, Finland) är kompositör och musiker som arbetar med analoga synthar, akustiska ljud, röster, elektroakustiska experiment och fältinspelningar. Hennes kompositioner omfattar soloalbum, flerkanaliga ljudinstallationer och soundtrack för film och scenkonst.

Tillsammans har de skapat ett transdisciplinärt konstverk som omfattar helande, sång och näringsintag, som samspelar med Skanslandets olika invånare genom live-föreställningar och performance.

Lotta Petronella sekä Sami Tallberg & Lau Nau,
Materia Medica of Islands
Saarten Materia Medica, 2023, Helsinki Biennial 12.6.-17.9.2023, Vallisaari, Helsinki, Photo: © HAM/Helsinki Biennial/Sonja Hyytiäinen