Siirry sisältöön

Topi Kautonen

FI

Rantaviivat, kalliot, veden liike, luonto eri vuodenaikoina: nämä olivat aiheita, joiden pariin Topi Kautonen palasi maalaamaan yhä uudelleen ja uudelleen. Luotsitalossa, jossa Kautonen aikanaan asui, nähdään hänen maalaamiaan öljyväriteoksia, jotka keskittyvät kodin sisätiloihin sekä Vallisaaren maisemiin ja sen säätilojen havainnointiin.

Aloittaessaan työt Vallisaaren sääasemalla vuonna 1949 Topi Kautonen muutti Luotsitalon D-rappuun, jossa hän asui vuoteen 1965 saakka. Hän oli armeijassa sekä talvi- ja jatkosodan aikana toiminut säämiehenä, ja opetti nyt meteorologiaa varusmiehille. Nuoresta asti taiteesta kiinnostunut Kautonen opiskeli työnsä ohessa Vapaassa taidekoulussa, jossa hän opetteli maalaamista mm. Sulho Sipilän, Sigrid Schaumanin, Sam Vannin ja Urho Lauanteen johdolla.

Topi Kautonen maalasi koko ikänsä luontoa. Vallisaaren rantaviivat, kalliot, veden liike ja luonto tarjosivat hänelle mahdollisuuden maalata saaren ympäristöä eri vuodenaikoina. Kautonen ikuisti useisiin maalauksiinsa myös pienen asuntonsa – sen vaatimattoman kammarin sänkyineen ja hellahuoneen, jossa ruoka lämpeni rannoilta kerätyillä ajopuilla ja vesi pumpattiin kaivosta.

 

 

Armeijauransa jälkeen Kautonen jatkoi työtekoa vahtimestarina Ateneumin taidemuseossa 1965–84. Hän maalasi Vallisaaren maisemia muistikuviensa varassa sieltä pois muutettuaan, sillä saareen hän ei päässyt vierailemaan muutamaan vuosikymmeneen. Työ taidemuseossa toi uusia inspiraation lähteitä, ja esimerkiksi maalari Yrjö Saarisen teosten innoittamana Kautonen maalasi omakuvan piippua polttelemassa.

 

 

Vuonna 1992 Kodin Kuvalehden haastattelussa Kautonen pohdiskeli pettymystään ihmislajiin: ”Minulle on tullut vakaumus, että ihmisessä on ilmeisesti geeni, joka panee hänet tuhoamaan itsensä. Tästä johtuu, että keksi ihminen mitä hyvänsä, se ennemmin tai myöhemmin kääntyy häntä itseään vastaan. Ihminen kuvittelee olevansa jotain muuta kuin luomakunnan osa. Onhan täysin järjetöntä, että ihminen tuhoaa ympäristönsä, kun hän samalla tietää, että tuhoaa myös itsensä.”

Luotsitalossa, jossa Kautonen aikanaan asui, nähdään hänen maalaamiaan öljyväriteoksia, jotka keskittyvät kodin sisätiloihin sekä Vallisaaren maisemiin ja sen säätilojen havainnointiin.

Kuva Topi Kautosesta: Helsingin kaupunginmuseo / Pentti Hurskainen

Topi Kautonen (1921–2011)

maalauksia
Yksityiskokoelma