Helsinki Biennaali 2023 esitteli 29 taiteilijaa tai taiteilijaryhmää sekä Suomesta että maailmalta. Vuonna 2023 Helsinki Biennaalin päätapahtumapaikat olivat Vallisaari ja HAM Helsingin taidemuseo. Lisäksi taideteokset ja muu biennaaliohjelma levittäytyivät ympäri kaupunkia.
Helsinki Biennaalin taideteokset sijoittuivat Vallisaaressa merkityn reitin varrelle sekä ulkotilaan että historiallisiin rakennuksiin ja ruutikellareihin. Reitin pituus Vallisaaressa on noin kolme kilometriä, ja teokset oli numeroitu reitin varrella sijaitseviin opasteisiin.
Vallisaaren näyttely oli yleisölle maksuton.
Kävijät maksoivat lauttalipun hinnan. Lue lisää vesiliikenteestä täällä.
HAMin Helsinki Biennaali -näyttelyyn oli museon pääsymaksu. Osta liput täältä.
Helsinki Biennaalin ilmaispäivät olivat vuonna 2023 kesäkuun, heinäkuun ja elokuun viimeisenä perjantaina. Ilmaispäivinä myös HAMin biennaalinäyttely oli maksuton. Vesireittiliikenteen maksuttomat liput mahdollisti kesäkuussa ja heinäkuussa Helsingin kaupunki ja elokuussa S-ryhmä.
(avoinna juhannuksena 23.-25.6.)
(suljettu juhannuksena 23.–25.6.)
Saarella kävijää palvelee Luotsipihalla sijaitsevan tulolaiturin infopiste, josta voi ostaa opasvihon tukemaan omaa biennaalikäyntiä. Biennaalivalvojat ympäri saarta vastaavat mielellään kysymyksiin.
HB shop Torpedolahdessa tarjoaa kiinnostavan ja ajankohtaisen valikoiman Helsinki Biennaali -tuotteita postikorteista kirjoihin. Saarelta saat ilahduttavat matkamuistot mukaan.
Info ja kauppa palvelevat aina Helsinki Biennaalin aukioloaikojen mukaan.
Löytötavaroita voi tiedustella Luotsipihan infokontista (040 198 1142).
Vallisaaren muista palveluista löytyy tietoa täältä.
Vallisaaressa liikutaan merkittyjä reittejä pitkin. Pysy reiteillä, sillä Vallisaaren luonto on herkkää kulumiselle. Historiallisella saarella on myös paljon vaarallisia rakenteita ja jyrkänteitä.
Koirat ovat tervetulleita Vallisaareen, mutta sisätiloihin ei lemmikin kanssa pääse. Pidetään yhdessä Vallisaari siistinä – sekä kävijöille että Vallisaaren eliöille. Laita siis roskasi roska-astioihin; kierrätyspisteitä löytyy useita reitin varrelta.
Saaressa on mahdollisuus kierrättää bio- ja energiajätettä sekä pulloja ja tölkkejä. Lue lisää säännöistä ja ohjeista Metsähallituksen luontoon.fi-sivulta.
Vallisaari on haasteellinen paikka liikkumisrajoitteiselle. Kulkuväylät on päällystetty pääosin hiekalla ja osin kivellä. Epätasaisia kivettyjä osuuksia ei voi välttää. Biennaalin kiertävällä reitillä ei ole portaita ulkotiloissa, mutta portaita on sisätiloihin mentäessä sekä sisätiloissa. Maasto on paikoin mäkistä ja hankalakulkuista. Sääolot vaikuttavat kulkuväylien tasaisuuteen, kovuuteen ja liukkauteen.
Pyörätuolilla tai rollaattorilla liikkuvan henkilön on hyvä ottaa avustaja mukaan. Helsinki Biennaalin näyttelyvalvojat auttavat tarvittaessa näyttelytilojen sisäänkäynneillä portaiden ja kynnysten kanssa.
HAM Helsingin taidemuseo on liikuntaesteetön.
Helsinki Biennaali korostaa toiminnassaan vastuullisuutta ja luonnon ekologisen kestävyyden säilyttämistä. Biennaali noudattaa Ekokompassi-ympäristöjärjestelmää, joka ohjaa taidetapahtumaa suunnittelusta toteutukseen mahdollisimman ympäristöystävällisesti.