Visual identity created by the Rodina.
Helsinki Biennaali on kansainvälinen kuvataidetapahtuma, joka tuo korkeatasoisen nykytaiteen Vallisaareen ja eri puolille Helsinkiä. Biennaali järjestetään toista kertaa 12.6.–17.9.2023, ja sen kuratoi Joasia Krysa. Helsinki Biennaali 2023 koostuu näyttelyistä, diskursiivisesta ja performatiivisesta ohjelmasta, videoteosten esityksistä, julkaisuista ja online-ohjelmasta. Biennaali sijoittuu Vallisaareen, HAM Helsingin taidemuseoon sekä muihin paikkoihin ja julkisiin tiloihin kaupungissa. Biennaalin tuotannosta vastaa HAM Helsingin taidemuseo.
Joasia Krysa on Puolassa syntynyt, Isossa-Britanniassa asuva kuraattori ja tutkija, joka työskentelee nykytaiteen ja teknologian rajapinnassa. Krysa toimi Kunsthal Aarhusin taiteellisena johtajana Tanskassa vuosina 2012–2015. Hän oli osa kuratointitiimiä Saksan Kasselissa järjestetyssä Documenta 13 -nykytaidetapahtumassa vuonna 2012 ja yksi vuoden 2016 Liverpool Biennialin kuraattoreista. Krysa on työskennellyt WRO Media Art Biennalelle Puolassa, ja hänen online-näyttelyitään on ollut esillä muun muassa Tate Modern- ja Whitney Museum of American Art -museoissa. Krysa on Liverpool John Moores Universityn näyttelytutkimuksen professori ja Art and Design -osaston johtaja. Hän työskentelee avustavissa tehtävissä Liverpool Biennialissa ja toimi vuoden 2021 Helsinki Biennaalissa neuvonantajana.
Takarivi vasemmalta: Bassam El Baroni, Ali Akbar Mehta, Giovanna Esposito Yussif, Marianne Savallampi, Patrizia Constantin. Eturivi vasemmalta: Jussi Parikka, Joasia Krysa, May Ee Wong. Kuva: Verna Kovanen.
Helsinki Biennaali ja Joasia Krysa ovat kutsuneet kanssaan yhteistyöhön viisi taide-, tutkimus- ja teknologiatoimijaa kuratoinnin kumppaneiksi seuraavaan biennaaliin. Kumppaneita ovat Museum of Impossible Forms, kulttuurikeskus ja queer-feministinen hanke Itä-Helsingin Kontulassa; TBA21–Academy, tutkimuskeskus ja kulttuurinen ekosysteemi, joka edistää syvällistä yhteyttä meriin taiteen keinoin; Critical Environmental Data, monitieteinen tutkimusryhmä, joka toimii Aarhusin yliopistossa Tanskassa; ViCCA @ Aalto ARTS (Visual Cultures, Curating and Contemporary Art), Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun poikkitieteellinen pääaine; ja tekoälytoimija, joka tutkii museon kokoelmia ja pyrkii nostamaan esiin sen, mitä ihmisen aistit eivät heti pysty havaitsemaan, ja luomaan uusia versioita biennaalista.
Museum of Impossible Forms – M{if} on kulttuurikeskus ja queer-feministinen hanke Itä-Helsingin Kontulassa. Sen käytänteet uudistavat museon käsitettä ja rikkovat taiteen, politiikan, käytännön, teorian, taiteilijuuden ja katsojuuden rajoja. Museum of Impossible Forms on saanut Tutkijaliitto-palkinnon vuonna 2019 ja Taiteen edistämiskeskus Taiken myöntämän monitaiteen valtionpalkinnon vuonna 2020.
Projektia vetävät: Ali Akbar Mehta, Marianne Savallampi, Giovanna Esposito Yussif
TBA21–Academy on tutkimuskeskus ja kulttuurinen ekosysteemi, joka edistää syvällistä yhteyttä meriin taiteen keinoin ja haluaa inspiroida yleisöään huomioimaan merien hyvinvointia aktiivisemmin. Akatemia on perustettu vuonna 2011, ja se on toiminut yli vuosikymmenen ajan tutkimusyhteistyön, taiteellisten tuotantojen ja uusien tiedon muotojen hautomona yhdistelemällä taidetta ja tiedettä. Vuonna 2019 TBA21–Academy perusti Ocean Space -nimisen näyttelytilan venetsialaiseen San Lorenzon kirkkoon sekä Ocean-Archive.org -verkkosivuston, jossa käyttäjät voivat sukeltaa kokemukselliseen tietoon meristä.
Projektia vetää: Markus Reymann
Critical Environmental Data on monitieteinen tutkimusryhmä, joka havainnoi estetiikan, digitaalisen kulttuurin ja ympäristötuhon erilaisten muotojen vuorovaikutusta. Ryhmä tekee tutkimusta Aarhusin yliopistossa ja osallistuu kansainvälisiin taiteen ja designin kuratointihankkeisiin keskittyen ympäristödatan arkkitehtuureihin ja infrastruktuureihin. Ryhmä tutkii aistimisen ja estetiikan muotoja sekä datan ja ympäristömuutosten tiloja ja paikkoja.
Projektia vetävät: Jussi Parikka, May Ee Wong ja Paolo Patelli
ViCCA @ Aalto ARTS – Visual Cultures, Curating and Contemporary Art (ViCCA) on Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun poikkitieteellinen pääaine, joka tutkii kehittyviä tietämyksiä ja käytäntöjä eri alojen risteyskohdissa. Tutkimusta toteutetaan taiteellisen toiminnan kautta, joka keskittyy erilaisiin yhteiskunnallisiin, taloudellisiin, ekologisiin ja filosofisiin kysymyksiin. ViCCAn toimintaa leimaa voimakkaasti monitieteinen lähestymistapa, joka ulottuu taiteesta ja kuratoinnista tieteeseen ja teknologiaan.
Projektia vetävät: Bassam El Baroni, Patrizia Constantin