Siirry sisältöön
  • Ajankohtaista
14.09.2023

Blanca de la Torre ja Kati Kivinen valittu vuoden 2025 Helsinki Biennaalin pääkuraattoreiksi

Vuoden 2025 Helsinki Biennaalin pääkuraattoreiksi on nimitetty Blanca de la Torre ja Kati Kivinen. Kansainvälinen nykytaidetapahtuma järjestetään kolmatta kertaa kesällä 2025, ja se tuo jälleen yhteen taiteilijoita Suomesta ja maailmalta. Biennaali on sitoutunut ajatuksia herättävän, kunnianhimoisen taiteen esittämiseen ja vastuulliseen tapaan tuottaa taidetta.

Blanca de la Torre on kuraattori, taidehistorioitsija ja tutkija. Hänen työssään yhdistyvät kuvataide, poliittinen ekologia, ekofeminismi sekä vastuulliset, luovat käytännöt. Hänen kuratointityylilleen ominaista on kestävän kehityksen suuntaviivojen kehittäminen. Niiden tavoitteena on pienentää hankkeiden ekologista jalanjälkeä ja lyhentää teorian ja käytännön välistä etäisyyttä. De la Torre on toiminut aiemmin Cuencan biennaalin pääkuraattorina Ecuadorissa ja kuratoinut lukuisia näyttelyitä Euroopassa ja Latinalaisessa Amerikassa. Hänen kokemuksensa avulla Helsinki Biennaalin maantieteellinen näkökulma laajenee entisestään.

Kati Kivinen (FT) on taidehistorioitsija ja kuraattori, joka toimii tällä hetkellä HAM Helsingin taidemuseon näyttelypäällikkönä. Työssään kuraattorina hän tarkastelee nykytaiteen lähestymistapoja suhteessa erilaisiin kulttuurisiin prosesseihin sekä yhteiskunnallisiin ja ekologisiin kysymyksiin taidenäyttelyn puitteissa. Hänen viimeaikaisiin kuratointiprojekteihinsa kuuluvat muun muassa Yhteiseloa – Ihminen, eläin ja luonto Kiasman kokoelmissa (2019, yhteistyössä S. Hacklinin & S. Oksasen kanssa) ja Fragile Times Galerie im Körnerparkissa Berliinissä (2020, yhteistyössä Dorothee Bienertin kanssa).

“Meille on yhteistä pitkäaikainen kiinnostus ekologisiin kysymyksiin, ja tarkastelemme molemmat vastuullisuutta kokonaisvaltaisesti. Yhteisiin kuratoinnin käytäntöihimme kuuluu kestävän kehityksen suuntaviivojen luominen, jotka ohjaavat näyttelytoimintaa alusta loppuun”, de la Torre ja Kivinen kertovat. “Helsingin kaupunki on sitoutunut olemaan hiilineutraali vuoteen 2030 mennessä. Meistä molemmista on hienoa työskennellä tässä kontekstissa ja antaa oma panoksemme tavoitteeseen.”

HAM Helsingin taidemuseon ja Helsinki Biennaalin johtaja Arja Miller sanoo:

“Toivotamme Blanca de la Torren ja Kati Kivisen lämpimästi tervetulleiksi biennaalin kolmannen edition pääkuraattoreiksi. Heidän tapansa kuratoida sopii hienosti yhteen HAMin tulevaisuuteen suuntaavan vision kanssa: uskomme taiteen voimaan ja potentiaaliin, kutsumme jokaisen saamaan uusia kokemuksia taiteen äärellä, ja pyrimme toimimaan ekologisesti kestävällä tavalla. Helsinki Biennaali on yhtä aikaa kansainvälisesti kunnianhimoinen ja paikallisesti merkityksellinen tapahtuma, joka tuo taiteen ainutlaatuiseen vuoropuheluun Helsingin kauniin saaristoluonnon kanssa.”

Kuva: Ilkka Saastamoinen