Helsinki Biennaalin ohjelma tuo yhteen taiteen ja kaupunkilaiset
Nykytaidetapahtuma Helsinki Biennaali toteutuu 12.6.–26.9.2021 Vallisaaressa ja mantereella. Kesän aikana Helsinki Biennaalia elävöittävät lukuisat taiteilijoiden toteuttamat performanssit, työpajat ja keskustelut. Biennaalin ohjelmaa on rakennettu myös yhdessä kaupungin palvelujen, yhteisöjen ja kaupunkilaisten sekä taidekentän toimijoiden kanssa. Helsinki Biennial Inspired -kokonaisuus esittelee biennaalista inspiroituneita kulttuuri- ja kuvataidetapahtumia.
Helsinki Biennaalin päänäyttelyä Vallisaaressa täydentävät koko kesän ajan taiteilijoiden tapahtumalliset teokset sekä lukuisat performanssit, työpajat ja keskustelut. Tapahtumia voi kokea Vallisaaressa, mantereella sekä digitaalisesti. Ne ovat yleisölle koettavissa tavalla, jonka koronarajoitukset tuona aikana mahdollistavat. Digitaalisten sisältöjen avulla parannetaan biennaalin saavutettavuutta sekä taataan se, että kävijät voivat kokea biennaalin, vaikka eivät voisi vierailla Vallisaaressa.
Samir Bhowmikin Kadonneet saaret on tutkimusmatka kuvitteelliselle meren- ja maanalaiselle kaapelireitille Vallisaaressa. Reitin varrella nähdään installaatioita ja filmi sekä koetaan teatteria, modernia tanssia, laulua ja kokeellista musiikkia. Tutkimusmatkat toteutetaan tapahtumina saaressa kesän aikana. Meiju Niskala luo Vallisaareen teoksen, jossa osallistujat vaeltavat maisemassa, kallioilla ja niityllä, kuulokkeista tulevia ohjeita seuraten. Toiminnallisen ääniesseen ytimessä on kohtaaminen: ihminen kohtaa itsensä, toisen ihmisen, toiset lajit ja ympäristön.
Vallisaaren lisäksi tapahtumia voi kokea myös mantereella eri puolella Helsinkiä. Rirkrit Tiravanija ja Antto Melasniemi ovat luoneet yhdessä Artekin kanssa Helsinki Biennaaliin tilateoksen ja tapahtumakokonaisuuden, joka tekee HAM-kulmasta kaupungin eri toimijoiden ja erilaisten näkemysten kohtaamispaikan. Kuvataiteilija Joni Kärkkäisen ja koreografi Jukka Tarvaisen Töölönlahdelle sijoittuva teos Muuri kannustaa kaupunkilaisia lähestymään taidetta oman tulkinnan, olemisen, keksimisen, tutkimisen ja liikkeen kautta. Kesän aikana teoksen yhteydessä järjestetään kaikille avoimia esityksiä, työpajoja ja tapahtumia.
Biennaalin ohjelma tuo yhteen taiteen ja kaupunkilaiset
“Mahtavaa, että odottelu vihdoin palkitaan ja Helsinki Biennaalin ainutlaatuiset taide- ja kulttuurielämykset ovat pian täällä. Helsinki Biennaalin ohjelmaa on rakennettu yhdessä Helsingin kaupungin kulttuurikeskusten, nuorisopalveluiden, seniorikeskusten sekä taidekentän toimijoiden kanssa. Biennaali on tapahtuma, joka tarjoaa jokaiselle jotakin – mielenkiintoista katsottavaa ja koettavaa löytyy taiteenrakastajille ja kaikenikäisille helsinkiläisille”, iloitsee apulaispormestari Nasima Razmyar.
Esimerkiksi Oodissa ja Vallisaaressa nähtävää Helsingin satelliittiriutta -teosta varten yli 3000 kaupunkilaista virkkasi korallin osia, jotka on koottu Helsingin omaksi satelliittiriutaksi. Se liittyy osaksi laajempaa Virkattu koralliriutta -projektia, jota Margaret ja Christine Wertheim toteuttavat yhteisöjen kanssa eri puolilla maailmaa. Taideteoksen virkkaamisessa oli mukana helsinkiläisiä seniorikeskuksia ja kouluja, muita yhteisöjä sekä kirjastojen, kulttuuritalojen ja HAMin virkkaustapahtumien osallistujia.
Biennaali näkyy myös kouluissa ja leikkipuistoissa: Helsingin viidesluokkalaiset pääsevät vierailemaan biennaalissa osana perusopetuksen kulttuuripolkua, ja leikkipuistoissa järjestetään kesän aikana Minibiennaali-taidepajoja.
Helsinki Biennial Inspired -tapahtumakokonaisuus esittelee biennaalista inspiroituneita kulttuuri- ja kuvataidetapahtumia, joita ovat järjestäneet esimerkiksi Helsingin kulttuurikeskukset, nuorisopalvelut, seniorikeskukset sekä yritykset ja taidekentän toimijat.
Nuori Taide Helsinki on 15–26-vuotiaiden nuorten töistä koostuva yhteisnäyttely, joka järjestetään Kanneltalon galleriassa. Keväällä 2021 näyttely järjestetään jo 17. kerran. Tänä vuonna Nuori Taide Helsinki -näyttelyn teema on saanut inspiraationsa Helsinki Biennaalista ja on nimeltään See the Sea – näe meri, koe taide.
Ikääntyneille helsinkiläisille tarjotaan mahdollisuus osallistua biennaaliin itse taidetta tekemällä. Saarella-taidepajoissa inspiroidutaan biennaalin taiteesta ja merellisestä ympäristöstä ja tehdään kuvitteellisia taidesaaria yhdessä. Taidepajat järjestetään kesä-elokuussa 2021 seniori- ja palvelukeskuksissa ympäri Helsinkiä.
Suomenlinnan Levyhallissa on esillä HIAPin tuottama näyttely, joka muodostaa yhteyden Suomenlinnan ja Hong Kongin saarien välille. Viiden hongkongilaisen taiteilijan teoksia esittelevä näyttely tutkii epätäydellisyyttä – miten sen tuottama monimuotoisuus ja odottamattomat kohtaamiset voivat tarjota ainekset selviytymiseen näinä levottomina aikoina. Suomenlinnassa nähdään lisäksi Helsingin Taiteilijaseuran tuottama Island of Empathy -ryhmänäyttely, joka tarkastelee taiteen parantavaa potentiaalia. Näyttely on esillä myös Malmitalon galleriassa.
Katso kaikki tapahtumat Helsinki Biennaalin tapahtumakalenterista.
Kuva: Meiju Niskala, Tulin kyllä ajatelleeksi, mutta hieman liian myöhään, 2021 ©Maija Toivanen/HAM/Helsinki Biennaali 2021