Siirry sisältöön
  • Ajankohtaista
31.01.2020

Helsinki saa oman koralliriutan taideteoksen muodossa

Helsinki Satellite Reef on Helsinki Biennaaliin tuleva taideteos, joka luodaan yhdessä kaupunkilaisten kanssa. Teos perustuu australialaissiskosten Margaret ja Christine Wertheimin ja heidän Institute For Figuring -organisaationsa Crochet Coral Reef -projektiin. Se on yksi maailman suurimmista osallistavista tiede- ja taideprojekteista ja suuntaa yleisön huomion ilmastonmuutokseen ja maailman meriä uhkaavaan muoviroskaan.

Christine ja Margaret Wertheimin vuonna 2005 luoma Crochet Coral Reef (Virkattu koralliriutta) -projekti yhdistää matematiikkaa, ympäristöaktivismia, meribiologiaa ja käsityötä. Yhteisöllisten prosessien kautta syntyvät suurikokoiset virkatut installaatiot imitoivat olemuksellaan eläviä, värikkäitä koralliriuttoja. Projekti korostaa paitsi ihmisten aiheuttamaa ekologista vahinkoa, myös kykyämme saada aikaan positiivista muutosta.

Crochet Coral Reef -projektiin kuuluvia ”satelliittiriuttoja” on luotu yli 40 maassa ja kaupungissa ympäri maailmaa, muun muassa New Yorkissa, Lontoossa, Riiassa ja Abu Dhabissa. Koralliriuttojen virkkaamiseen on osallistunut tähän mennessä yli 10 000 ihmistä. Nyt projekti saapuu biennaalin myötä myös Helsinkiin.

Helsinki Satellite Reef -teosta varten helsinkiläiset yhteisöt virkkaavat koralliriuttoja, luonnon katoavia ekosysteemejä. Virkatut osat kootaan yhteiseksi taideteokseksi. Materiaaleina käytetään lankaa ja kierrätysmuovia.

HAM Helsingin taidemuseossa järjestetään yhteisöllisiä virkkaustapahtumia kevään aikana helmikuusta alkaen. Taideteokseen osallistuu myös kirjastoja ja palvelukeskuksia ympäri Helsinkiä. Lisäksi kouluilla on mahdollisuus osallistua taideteoksen tekemiseen alueellisissa kulttuurikeskuksissa.

Crochet Coral Reef -projekti on esimerkki Wertheimien taiteentekemisen filosofiasta, jonka tarkoituksena on tehdä tieteen ja matematiikan käsitteistä helpommin lähestyttäviä. Wertheimin kaksoissiskokset kasvoivat itse käsitöitä tehden – esimerkiksi neuloen, virkaten, kirjaillen ja kutoen – ja yhdistävät nyt käsityöharrastuksensa ja ammatillisen kiinnostuksensa tieteeseen.

HAMin virkkaustapahtumat keväällä 2020:

4.2., 18.2., 3.3., 17.3., 31.3., 14.4. ja 28.4. kello 16–18.30, HAM-pajassa Tennispalatsissa.

Facebook-tapahtuma

 

Kuva: Margaret ja Christine Wertheim ja Institute For Figuring. Coral Forest at Lehigh University Arts Galleries (PA). LUAG by Stephanie Veto.