Siirry sisältöön
  • Ajankohtaista
29.07.2021

Janet Echelmanin teos 1.78 kohoaa Senaatintorin ylle elokuun ajaksi

Helsinki Biennaali tuo taiteilija Janet Echelmanin teoksen korkealle Senaatintorin ylle 31.7.–31.8. Teokseen liittyy myös ääniteos sekä konsertti, jotka toteutetaan osana Helsinki Biennaalin ja Helsingin juhlaviikkojen välistä yhteistyötä.

Janet Echelman (s. 1966, Yhdysvallat) toteuttaa veistoksia ilmatilaan rakennusten ja korttelien mittakaavassa. Echelman yhdistelee perinteisiä käsityötaitoja digitaalisiin työkaluihin yhteistyössä eri alojen asiantuntijoiden – kuten rakennusinsinöörien ja kaupunkisuunnittelijoiden – kanssa. Erikoiskuiduista ja perinteisistä tekstiileistä rakennettavat veistokset leijuvat ilmassa painottomasti mutta kestävät kovia tuulia ja rajuilmoja.

Echelmanin Senaatintorilla nähtävä veistos 1.78 on osa tieteelliseen tietoon perustuvaa Earthtime-sarjaa, jonka teokset muistuttavat meitä ihmisen monimutkaisesta yhteydestä ajan suuriin sykleihin ja fyysisen maailmamme järjestelmiin. Teoksen nimessä oleva luku viittaa mikrosekuntien määrään, jonka verran päivä maapallolla lyheni yhden yksittäisen geologisen tapahtuman seurauksena. Mannerlaattojen liikahdukset aiheuttivat paitsi maanjäristyksen ja tsunamin, myös muutoksen maapallon pyörimisnopeuteen.

Veistoksen muoto on saanut innoituksensa valtameren aaltojen korkeustiedoista. Teoksen punotut ja solmitut värikerrokset elävät tuulten ja sään muutoksissa. Yöllä veistos herää eloon, kun siihen heijastetaan värillistä valoa.

Ääniteos ja konsertti yhteistyössä Helsingin juhlaviikkojen kanssa

Echelmanin teosta täydentää äänitaiteilija Tuomas Norvion luoma ääni-installaatio Empathy for the fish and others. Ääniteoksessa Vallisaaren edustalta striimattava vedenalainen äänimaailma yhdistyy Echelmanin teoksen luota Senaatintorilta samanaikaisesti mitattavaan tuulidataan.

Ääniteos on kuunneltavissa 1.78-teoksen äärellä Senaatintorilla päivittäin äänentoiston avulla, öisin teos on mahdollista kokea mobiililaitteen avulla omilla kuulokkeilla.

Helsingin juhlaviikkojen avajaisiltana 19.8. Echelmanin teos saa Senaatintorilla ylleen ainutkertaisen, tuulidatasta vaikuttuvan äänellisen sekä visuaalisen maiseman Hildá Länsmanin, Tapani Rinteen ja Tuomas Norvion konsertissa.

Norvion ääniteos sekä Länsmanin, Norvion ja Rinteen konsertti toteutetaan osana Helsinki Biennaalin ja Helsingin juhlaviikkojen välistä yhteistyötä.

Kuva: Janet Echelman: 1.78, Senaatintori, Helsinki, 2021. ©Ella Tommila/HAM/Helsinki Biennaali 2021