Siirry sisältöön
  • Ajankohtaista
18.06.2020

Vallisaaren idylli kutsuu luokseen – reittiliikenne on alkanut ja saaren palvelut ovat auki

Vaikka Helsinki Biennaalia ei järjestetä Vallisaaressa vielä tänä kesänä, voivat kaikki nauttia saaren ainutlaatuisuudesta. Vallisaari kuuluu valtakunnallisesti merkittävään rakennettuun kulttuuriympäristöön ja Suomenlinnan Unescon maailmanperintökohteeseen. Saaressa voi viettää ihanan kesäpäivän hiekkateitä kulkien ja upeaa luontoa sekä maisemia ihaillen.

Reittiliikenne Vallisaareen on alkanut ja JT-Line kuljettaa vierailijat saareen Kauppatorilta sekä 27.6. alkaen myös Hakaniemestä. Vesibussit kulkevat Torpedonlahteen, joka on myös lähes 60-paikkainen retkisatama.

”Vesibussiliikenne saaristoon on alkanut mukavasti. Suosituksemme on, että matkaliput ostetaan valmiiksi verkkokaupastamme. Se on turvallisinta ja kätevintä. Olemme vähentäneet vesibussiemme matkustajamäärän puoleen sallitusta, joten tilaa ja väljyyttä löytyy”, kertoo JT-Linen toimistopäällikkö Riina Lindell-Eränen.

Torpedonlahdesta ja sen lähettyviltä löytyvät saaren ravintolapalvelut. Kaikki kahvilat ovat auki joka päivä klo 11-18.

”Torpedonlahdessa on Satamakahvila, joka tarjoilee pientä suolaista. Erikoisuutena ovat Sea Dogit, gourmet-hodarit erilaisilla täytteillä. Aurinkoisella terassilla voi nauttia vaikkapa oluita ja luomuviinejä. Samalla terassilla palvelee myös Easy Café. Nuorten yrittäjien kahvilasta löytyy keittoja ja erilaisia versosalaatteja sekä muun muassa trendikkäitä rasvakahveja”, kertoo Vallisaaren palveluista vastaavan Sea Salesin toimitusjohtaja Johanna Karusuo.

Johanna Karusuo

Poikkeuksellisena kesänä myös turvallisuuteen kiinnitetään tarvittava huomio.

”Terassimme on tilava, joten turvavälit toteutuvat luontevasti. Sisälle asioimaan otamme vain parin-kolmen henkilön seurueita kerrallaan.”

Aivan toisenlaiseen tunnelmaan pääsee Jäätelökahvila Pajassa, noin 150 metrin päässä Torpedonlahdesta. Täällä paistetaan lettuja pihalla, kerrotaan huonoja vitsejä ja kuunnellaan hyvää musiikkia!

”Pajan erikoisuksiin kuuluu yksinoikeudella myytävä lonkerosorbetti, josta on kirjoitettu jopa rapakon takana.”

Saaren luonto tarjoaa mahdollisuuden monenlaisiin aktiviteetteihin. Tarjolla on metsäjoogaa, seikkailullinen pulmakisa Vallisaari Race ja opastettuja kierroksia, joiden vetäjä Jarmo Nieminen on omistanut elämänsä vanhojen sotilassaarten tutkimiseen ja tuntee niiden tarinat kuin omat taskunsa.

Mikä on saariyrittäjän vinkki tälle kesälle ja Vallisaaren vierailulle?

”Kannattaa ajoittaa vierailu Vallisaaressa arkipäivään, jos suinkin mahdollista. Tällöin saari on rauhallisempi kuin muulloin ja näin käynti on vielä antoisampi. Jos saareen haluaa tulla omalla veneellä, se käy myös päinsä. Torpedonlahden retkisataman laiturisähköt kytkeytyvät kesäkuun aikana”, Karusuo kertoo.

Suosi merkittyjä reittejä

Vallisaaressa ja Kuninkaansaaressa on paljon nähtävää ja koettavaa. Saarilla liikutaan merkityillä reiteillä, joiden varrelta löytyvät upeimmat maisema- ja luontokohteet. Näin suojellaan luonnon kulumista.

”Vallisaaren luonto on poikkeuksellisen monimuotoinen. Moni vaatelias perinneympäristöjen kasvi viihtyy saaren valleilla ja avoimilla pihoilla. Hyvällä onnella voit myös nähdä lepakon ruokailemassa lähellä veden pintaa. Lepakoille on tärkeää, että saarella on myös hiljaisia, hämäriä ja villiintyneitä paikkoja. Suosi siksi merkittyjä reittejä ja vältä luonnon kulumista”, sanoo asiakaspalvelupäällikkö Pekka Koponen Metsähallituksesta.

Merkityt reitit Vallisaaressa ovat hyväkulkuisia hiekkateitä kulkea jalan. Lastenrattaiden kanssa liikkuminen on mahdollista, mutta reitit eivät ole esteettömiä. Maasto on epätasaista ja ylämäet jyrkähköjä. Reiteillä pysyminen ja lapsista huolehtiminen on tärkeää, sillä saarilla on paljon jyrkänteitä ja paikkoja, jotka uhkaavat sortua.

On hyvä huomioida, että saarella ei ole liikuntaesteisille suunnattuja palveluja, kuten esteetöntä wc:tä. Luotsitalon päälaiturin vieressä sijaitseva kuivakäymälä on liikuntaesteisten käytettävissä avustajan kanssa.

Lisätietoa:

 

Kirjoittanut: Katja Viitalähde-Annala