Helsingforsbiennalens program sammanför konsten och invånarna
Konstevenemanget Helsingforsbiennalen ordnas 12.6–26.9.2021 på Skanslandet och på fastlandet. Under sommaren kommer Helsingforsbiennalen att utvidgas med performancekonst, workshoppar och samtal med konstnärer. Biennalens program har tagits fram tillsammans med Helsingfors stad, olika organisationer och invånarna. Evenemangskonceptet Helsinki Biennial Inspired består av kultur- och konstevenemang som inspirerats av biennalen.
Helsingforsbiennalens huvudutställning ute på Skanslandet kompletteras under hela sommaren av interaktiva installationer och performancekonst, workshoppar och samtal med konstnärer. Det kommer att ordnas evenemang både ute på Skanslandet, på fastlandet och digitalt. Evenemangen kommer att arrangeras så att det kan upplevas inom ramen för gällande coronarestriktioner. Med hjälp av det digitala innehållet förbättras biennalens tillgänglighet, vilket ger även dem som inte kan besöka Skanslandet en möjlighet att uppleva biennalen.
Samir Bhowmikin Försvunna öar är en expedition till fiktiva kabeldragningar under vatten och mark på Skanslandet. På vägen ser man installationer och film, teater, modern dans, sång och experimentell musik. Expeditionerna genomförs som evenemang på ön från juni till augusti. Meiju Niskala skapar ett verk på Skanslandet där deltagarna får ett par hörlurar och följer anvisningar när de vandrar i ett landskap med klippor och ängar. Den interaktiva ljudessäns kärna är mötet: människan möter sig själv, andra människor, andra arter och omgivningen.
Det ordnas evenemang också utanför Skanslandet, på olika ställen i Helsingfors. Rirkrit Tiravanija och Antto Melasniemi har tillsammans med Artek skapat en installation för Helsingforsbiennalen och ett eventkoncept som gör Helsingfors konstmuseums HAM-hörn till en mötesplats för stadens olika aktörer och olika synpunkter. Bildkonstnären Joni Kärkkäinens och koreografen Jukka Tarvainens verk Muren, som placerats vid Tölöviken, uppmuntrar stadsborna att närma sig konsten genom personlig tolkning, närvaro, påhittighet, granskning och rörelse. Under sommaren kommer det att ordnas föreställningar, workshops och evenemang som är öppna för alla.
Biennalen sammanför konsten och invånarna
”Äntligen! Den långa väntan är över och snart är Helsingforsbiennalens unika konst- och kulturupplevelser här. Helsingforsbiennalens program har tagits fram tillsammans med stadens kulturcentrum, ungdomstjänster, seniorcenter samt enskilda aktörer. Helsingforsbiennalen är ett evenemang med något för var och en. Det finns intressanta saker att se och uppleva för konstintresserade och alla helsingforsbor, från de yngsta till de äldsta”, säger biträdande borgmästare Nasima Razmyar.
Över 3 000 personer deltog i skapandet av Helsingfors satellitrev, det senaste tillägget till projektet Virkade korallrev som Margaret och Christine Wertheim har arbetat med på olika håll i världen. I virkandet av konstverket deltog stadens seniorcenter och skolor runt om i Helsingfors. Koralldelar har dessutom virkats av andra organisationer samt enskilda personer till exempel genom biblioteken och kulturhusen eller under gemensamma virkaftnar som ordnats i HAM.
Biennalen syns också i skolorna och i lekparkerna. Femte årskursens elever i Helsingfors får besöka biennalen som en del av kulturstigen i den grundläggande utbildningen, och i lekparkerna ordnas under sommaren Minibiennalen konstverkstäder.
Evenemangskonceptet Helsinki Biennial Inspired presenterar kultur- och konstevenemang som inspirerats av biennalen. De ordnas av till exempel Helsingfors kulturcentrum, ungdomstjänster och seniorcenter samt enskilda aktörer.
Nuori Taide Helsinki är en samutställning med verk av unga i åldern 15–26 år som ordnas i Gamlasgårdens galleri. Våren 2021 ordnas den för 17 gången redan. Utställningen Nuori Taide Helsinki heter i år See the Sea – näe meri, koe taide och den har inspirerats av Helsinforsbiennalen.
Äldre helsingforsbor erbjuds också en möjlighet att delta själv i Helsingforsbiennalen. Saarella är en serie konstverkstäder där man inspireras av biennalen, konsten och den havsnära miljön och tillverkar tillsammans fiktiva öar. Konstverkstäderna ordnas i juni–augusti 2021 i senior- och servicecenter runt om i Helsingfors.
I Gamla Skivhallen på Sveaborg kan man se HIAP:s utställning som skapar en förbindelse mellan Sveaborg och Hongkong. Fem konstnärer från Hongkong undersöker i en samutställning det ofullständiga – hur alla dess olika former och de oväntade möten det kan leda till kan erbjuda möjligheter att överleva i dessa oroliga tider. På Sveaborg kan man också se Island of Empathy, som producerats av Konstnärsgillet i Helsingfors, en samutställning som undersöker konstens helande potential. Utställningen kan även ses i galleriet i Malms kulturhus.
Se alla evenemang i Helsingforsbiennalens evenemangskalender.
Bild: Meiju Niskala, Jag kom nog att tänka på det, men lite för sent, 2021 ©Maija Toivanen/HAM/Helsingforsbiennalen 2021