Siirry sisältöön

Zodiak presents: Kärkkäinen & Tarvainen

FI

Kuvataiteilija Joni Kärkkäinen ja tanssitaiteilija Jukka Tarvainen toteuttavat ensimmäisen yhteisen teoksensa Helsinki Biennaaliin. Se kannustaa kaupunkilaisia lähestymään taidetta oman toiminnan, olemisen, keksimisen, tutkimisen ja liikkeen kautta.

Joni Kärkkäinen (s. 1988) on uransa alussa oleva kuvataiteilija, joka opiskelee parhaillaan kuvanveistoa Helsingin Kuvataideakatemiassa. Kärkkäinen tutkii maailmaa taiteellaan pyrkien ymmärtämään ympäröiviä rakenteita ja tarjoamaan vaihtoehtoisia näkemyksiä todellisuudesta veistäen, maalaten, valokuvaten ja videoiden. Ideat teoksiin syntyvät Kärkkäisen mukaan löydetyistä materiaaleista sekä niiden tarinoista.

Jukka Tarvainen (s. 1979) on tanssitaiteilija, joka on työskennellyt monipuolisesti tanssijana ja esiintyjänä useiden eri koreografien ja ohjaajien teoksissa. Tanssijan töiden ohella hän on toiminut myös koreografina. Tarvaisella on vahva tausta akrobatiassa ja parkourissa, jonka parissa hän on toiminut vuodesta 2003 lähtien. Hänen yhtenä mielenkiinnon kohteenaan ovat teatteritilan ulkopuolella tapahtuvat esitykset sekä liikkuminen julkisessa tilassa.

Zodiak presents: Kärkkäinen & Tarvainen: Muuri, 2021 ©Maija Toivanen/HAM/Helsinki Biennaali 2021

Muuri, 2021

Muistona ammoisten aikojen kukoistuksesta kertovat enää vain maasta pilkistävät marmorikivilohkareet. Kivet, jotka muinoin muodostivat maisemaa halkovan muurin, on aika nyt nakellut hujan hajan maahan. Muinaiset voimainponnistukset ovat käyneet turhaksi muurin luhistuttua, mutta mitä tapahtuu raunioilla?

Kuvataiteilija Joni Kärkkäisen ja koreografi Jukka Tarvaisen Töölönlahdelle sijoittuva teos Muuri kannustaa kaupunkilaisia lähestymään taidetta oman tulkinnan, olemisen, keksimisen, tutkimisen ja liikkeen kautta. Koreografi Tarvainen myös ohjaa Muurin yhteyteen esityksen Alas sieltä – ja muita huomautuksia, jossa esiintyy ammattitanssijoiden ja ammattiparkouraajien lisäksi tanssin harrastajia.

Kärkkäinen ja Tarvainen löysivät teoksen idean Vallisaaresta. Saaressa vaellellessaan he kiinnittivät huomiota sen luonnolliseen tilaan sekä kahtiajakautuneeseen luonteeseen: saaren toiseen osaan saa mennä, toiseen ei. Ajatusleikki toiselle puolelle menemisestä – rajan ylittämisestä – alkoi kiehtoa heitä.

Vanhan sotalinnoituksen muurien viereen on nykyään pystytetty matalampia ja keveämpiä aitoja, joiden tarkoitus ei ole enää suojella Finlandiaa vihamielisten valloitusyrityksiltä. Keveän rakenteensa ansiosta ne lähinnä kehottavat ihmisiä pysymään poissa luonnontilassaan herkiltä rantarämeiltä, joissa hauraat ja uhanalaisiksi käyneet linnut, hyönteiset ja kasvit ovat alkaneet viihtyä.

Tekijöiden mielessä alkoi muovautua visio, jossa osa Vallisaaren rakennelmien kohtalosta tuotaisiin maihin. Heidän mielestään saaren tarina on opettavainen; sama kohtalo odottaa kaikkia kaupunkimme jylhiä rakennelmia, niin fyysisiä kuin psyykkisiäkin. Teos käsittelee mielikuvituksemme rajoja ja yli-inhimillisiä aikajänteitä, sekä kysyy samalla minkälaisia muureja ja esteitä meidän kannattaa asettaa mieleemme ja rakentaa maailmaan?

Biennaalikesän aikana teoksen yhteydessä järjestetään kaikille avoimia työpajoja sekä kuvataiteilija James Prevettin organisoima Patsastellaan – Parties for Public Sculpture -tapahtuma. Teos toimii myös Flow Finland -parkourkiertueen tapahtumapaikkana.

Kuva 1: Matti Pyykkö/Helsinki Biennaali 2021

zodiak.fi

Katso kaikki tapahtumat tapahtumakalenterista.

Teoksen sijainti: Töölönlahti

Zodiak presents: Kärkkäinen & Tarvainen

Muuri
2021

paikkasidonnainen installaatio

Veistoksen suunnittelu ja käytännön rakennustyö: Joni Kärkkäinen.

Turvallisuusasiantuntija: Jaakko Junttila (Parkour Akatemia)

Teoksen valmistamista tukevat Lappset Group ja Tikkurila.

Alas sieltä ja muita huomautuksia -esitys

Koreografia ja ohjaus: Jukka Tarvainen

Esiintyjät: Kauri Sorvari, Niklas Eränpalo, Sanni Vesterinen, Jussi Suomalainen ja joukko vapaaehtoisia esiintyjiä.

Valosuunnittelija: Lauri Sirén

Äänisuunnittelija: Jouni Tauriainen

Tuotanto: Zodiak – Uuden tanssin keskus

Tilaaja HAM/Helsinki Biennaali 2021