Siirry sisältöön
  • Ajankohtaista
23.04.2020

Meren ja saariston merkitys kaupunkilaisten hyvinvoinnille on nyt tärkeämpää kuin koskaan – uusia saaria avautuu jo tulevana kesänä

Meri on hyvinvointi- ja vetovoimatekijänä Helsingin kaupungille äärimmäisen tärkeä. Niin tärkeä, että merellisen Helsingin kehittämiselle on luotu selkeä strategia, tavoitteet ja askelmerkit. Helsingin kaupungin merellisen strategian projektipäällikön Minttu Perttulan työnä on koordinoida näiden toteutumista ja toimia yhteyshenkilönä eri tahojen välillä.

Yksi tärkeimmistä uusista saarikohteista on Vallisaari, joka avautui yleisölle vuonna 2016.

“Saaristo nähdään kokonaisuutena, jossa tulee olemaan profiililtaan erityyppisiä saaria. Kaupunkilaiset voivat jatkossa valita mitä haluavat tehdä ja minkä valitsevat. Vallisaari on veturi, josta tulee vetovoimainen biennaali-, matkailu- ja luontokohde”, Perttula kertoo. “Sotilassaaret ovat todella kiinnostavia kohteita kehittää. Näillä saarilla on ihminen aina ollut läsnä, mutta Vallisaarikin oli vuosisatoja suljettuna yleisöltä. Puolustusvoimien lähdettyä saari avattiin yleisölle, ja se on ollut paljon retkeilijöiden käytössä.”

Helsinki Biennaalin projektipäällikkö Hanna-Mari Peltomäki (vas.) ja Helsingin merellisen strategian projektipäällikkö Minttu Perttula (oik.)

Helsinki Biennaali on Vallisaaren tulevaisuuden kannalta merkittävä asia. Merellisessä strategiassa todetaan muun muassa, että biennaali on paitsi ainutlaatuinen kulttuuritapahtuma myös koko perheen liikkumiseen kannustava ulkoilmatapahtuma.

“Puolustusvoimien lähtö Vallisaaresta jätti Vallisaareen tyhjiön ja saaren identiteetti kaipaa vahvistamista. Kulttuurin tuominen saareen on luonteva ja hieno asia. Vahvistamme Helsingin merellisyyttä, laajennamme kaupunkilaisten merellistä reviiriä ja tuomme taide-elämykset osaksi luontoa.”

Vallisaari on paikka, joka tekee vaikutuksen ja johon suhtaudutaan tunnepitoisesti. Perttula kertoo, että joillakin kaupunkilaisilla on myös ollut huolia saaren uusista suunnitelmista ja myös biennaalia kohtaan.

“On hienoa, että saari herättää ihmisissä tunteita ja sitä halutaan suojella. Näin asian kuuluukin olla. Ainutlaatuisen ympäristön takia niin Vallisaaren kuin muiden Helsingin saariston saarten tulevaisuutta tehdään erityisellä huolella, ympäristöstä tarkasti huolehtien.”

Vallisaaressa kehittämistä ja Helsinki Biennaalia tehdään tiiviissä yhteistyössä saarta hallinoivan, kansallispuistoistaan tutun Metsähallituksen Luontopalveluiden kanssa.

Lähisaariston avaamista jatketaan – uusiin saariin pääsee jo kesällä

Helsingin ainutlaatuinen saaristo jatkaa avautumistaan yleisölle. Vaikka osa saarista joudutaan suojelemaan kokonaan, virkistys ja suojelu pystytään usein toteuttamaan käsi kädessä.

“Vasikkasaaren ja Vartiosaaren virkistyskäyttömahdollisuuksia parannetaan. Vartiosaarta kehitetään hyvässä yhteistyössä asukkaiden ja mökkiläisten kanssa. Vasikkasaaressa on puolestaan jo tulevana kesänä tarkoitus toteuttaa lasten kesäteatteri, sillä keskeltä saarta löytyy 90-luvulla käytössä ollut näyttämörakenne”, Perttula sanoo.

Merellisyyttä kokeakseen ei toki aina tarvitse lähteä saareen, vaan 130 kilometrin mittainen rantareitti on kaikkien käytettävissä.

Kirjoittanut: Katja Viitalähde-Annala

 

Täältä löydät ajankohtaisen tiedon Vallisaaren palveluista ja lauttaliikenteestä: vallisaari.fi

Merellisestä Helsingistä löydät tietoa myös MyHelsinki.fi-sivustolta.