Skip to content

One HEL of an art experience.
Sea you at Helsinki Biennial, Vallisaari 12.6. – 27.9.2020.

För media

One HEL of an art experience.
Sea you at Helsinki Biennial, Vallisaari 12.6. – 27.9.2020.

Gränslösa konstupplevelser.

Gränslösa
konstupplevelser.

Helsingforsbiennalen är ett internationellt bildkonstevenemang som kommer att visa samtidskonst av hög kvalitet i det havsnära Helsingfors. Biennalen – som ordnas nu för första gången – kommer att gå av stapeln sommaren 2020 i en unik miljö på Skanslandet.

Biennalen kommer att samla verk av såväl finländska som internationella toppkonstnärer. I biennalen ingår även olika workshops och tvärkonstnärliga föreställningar samt kompletterande program på Skandslandet och på andra håll i Helsingfors.

Skanslandet ligger i gränslandet mellan det öppna havet och en urban miljö. Helsingforsbiennalens konstverk uppförs på ön som består av många kulturhistoriska lager men som hållits i nästintill orört tillstånd. Hållbarhet och ansvarsfullhet står i kärnan av Helsingforsbiennalen, och hela evenemanget genomförts med respekt för dessa värderingar.

Allmänheten har fritt inträde till Helsingforsbiennalen.

Gå på konstens hemliga stigor.

Gå på konstens
hemliga stigor.

Helsingforsbiennalen presenterar ett trettiotal intressanta och aktuella bildkonstnärer. Konstärerna har bjudits in till Skanslandet för att uppföra nya konstverk där, antingen inomhus eller utomhus, eller för att presentera sina redan existerande verk. Konstverken står i dialog med ön och dess historia.

HAM Helsingfors konstmuseum är kurator och producent för biennalen. Dess huvudkuratorer är Pirkko Siitari och Taru Tappola. Konstnärerna som valts ut offentliggörs våren 2020.

Skanslandet

Konstens skattkammarö.

Skanslandet

Konstens
skattkammarö.

Skanslandet som ligger strax utanför Helsingfors utgör en unik miljö för biennalen. Ön har sedan 1800-talet varit i militärt bruk, och först sommaren 2016 öppnades den för allmänheten för rekreationsbruk. Hundratals människor har bott på Skanslandet och Kungsholmen bredvid, och utöver militärpersonalen har de varit boplatser för bl a lotsar. Dessutom har det alltid funnits kultur och dans på öarna, det har målats tavlor och ordnats teaterklubbar där.

Naturen på Skanslandet, som tidigare starkt omformats av människan, är idag frodig och unik. Skanslandet är hem för tusentals fjärilar och fladdermöss, och en fristad för otaliga växtarter.

Helsingforsbiennalens konstverk kommer att placeras längs med Skanslandets utmärkta rutter som besökarna får promenera längs – med respekt för naturen och miljön på ön.

Utvidga ditt medvetande.

Utvidga ditt
medvetande.

Vill du veta mera om konst och Helsingforsbiennalen? Prenumerera på vårt nyhetsbrev här:
Artiklar:

18.9.2019

Helsingforsbiennalen hyllar även offentlig konst

Konst är något som tillhör alla i Helsingfors – och det syns i form av hundratals konstverk i stadens offentliga... Läs mer

1.7.2019

Helsingforsbiennalen är en exceptionell upplevelse

Ute i den vackra skärgården, ansvarsfullt genomfört och med fritt inträde för alla. ”Helsingforsbiennalen är på många sätt ett enastående... Läs mer

Vi som gör:

Maija
Tanninen-Mattila

Direktör för HAM och Helsingforsbiennalen

Pirkko
Siitari

Huvudkurator

Taru
Tappola

Huvudkurator

Hanna-Mari
Peltomäki

Jonna
Hurskainen

Marknadsföring, kommunikation och PR
+358 40 128 6070
jonna.hurskainen@hel.fi

Annika
Pråhl

Maija
Eränen

Ansvarig för kundtjänsten
+358 40 507 5305
maija.eranen@hel.fi

Satu
Metsola

Koordinerande kurator
+358 40 482 4091
satu.metsola@hel.fi

Reetta
Haarajoki

Kommunikationsplanerare
+358 40 160 6248
reetta.haarajoki@hel.fi

Anna
Vihanta

Kommunikationsplanerare
+358 40 509 3408
anna.vihanta@hel.fi

Kiira
Kivisaari

Ekokompass-koordinator
+358 40 489 4470
kiira.kivisaari@hel.fi

Erno
Tainio

Produktionassistent
+358 40 191 8209
erno.tainio@hel.fi

Visiting Helsinki before 2020?

See what Helsinki has to offer at MyHelsinki.fi

Supporting Helsinki Biennial