16.8–29.8
mån–tis kl. 11–18, ons–fre kl. 11–20, lör–sön kl. 11–18
1.9–5.9
ons–fre kl. 11–20, lör–sön kl. 11–18
8.9–26.9
ons–sön kl. 11–18
Konstverk som visas inomhus öppnas för allmänheten kl. 11. Det är dock möjligt att besöka ön genast på morgonen efter att sjöbussarna börjar trafikera. Före kl. 11 kan besökare utöver naturen och de historiska objekten på ön uppleva ca tio konstverk som placerats utomhus. Totalt visas ca 40 konstverk på ön.
Sjöbussarna till Skanslandet avgår från Lybeckskajen på Salutorget och från Hagnäskajen. Resan till Skanslandet tar ca 15 minuter från Salutorget och ca 25 minuter från Hagnäs.
Grupper ska boka biljetter till sjöbussarna på förhand. Du kan ta del av tidtabellerna och boka biljetter för din grupp på sjöbussar från Salutorget här och på sjöbussar från Hagnäs här.
Biennalen erbjuder skolgrupper ett digitalt inlärningsspel. Innehållet i spelet förenar konst, natur och historia på ett roligt sätt som beaktar inlärningsmålen för olika åldersgrupper. Spelet, som baserar sig på plattformen Seppo, är i synnerhet riktat till elever i klass 4–6. Spelet utgår från att det spelas på Skanslandet, men det kan spelas utan besök på ön. Ett separat spel främst för 4–6 år gamla barn har utvecklats för småbarns- och förskolepedagogik. Det aktivitetsorienterade spelet, som fokuserar på naturen, kan spelas utan besök på ön.
Inlärningsspelen har utvecklats tillsammans med sakkunniglärare inom Helsingfors stads sektor för fostran och utbildning. Det finns versioner av spelen på svenska och finska. De innehåller också bakgrundsmaterial för lärare och pedagoger som kan utnyttjas i till exempel planeringen av fenomenperioden eller som fördjupat innehåll efter besöket på ön. Inlärningsspelen är avgiftsfritt tillgängliga i butiken Seppo från och med augusti.
Vi erbjuder skolor en kortfilm om Helsingforsbiennalen som kan ses i skolor. Den ca 15 minuter långa filmen är en inledning till biennalens teman och Skanslandets historia. Dessutom handlar den mer ingående om några konstnärer och deras konst. Videon kan ses 12.6–26.9.2021. Filmen finns på finska eller engelska, men textning på svenska, finska eller engelska kan väljas.
Välj en lämplig rutt för din grupp bland två teman. Den första ruttens tema fokuserar på människans förhållande till miljön, medan konstverken längs den andra rutten fokuserar på mänsklighet och växelverkan. Utöver ruttkartan får du grundläggande information om konstverken längs rutten. Rutten som fokuserar på miljöfrågor omfattar endast konstverk som placerats utomhus, medan den andra rutten också omfattar några konstverk inomhus.
Du kan uppleva stämningen på Helsingforsbiennalen även om du inte kan besöka Skanslandet. Det omfattande digitala utbudet innehåller bland annat intervjuer med konstnärer, podcasts, foton på konstverk och digitala inlärningsspel och en kortfilm om biennalen för skolor.
Kulturstigen i Helsingfors ger elever en möjlighet att vid sidan av den grundläggande undervisningen bekanta sig med olika slags kulturellt innehåll och evenemang. Helsingforsbiennalen finns längs kulturstigen för Helsingforsskolor och rekommenderas i synnerhet för elever i klass 5.
Kontakta oss om du behöver ytterligare information om besök på Biennalen med din elevgrupp!
Museilektor
+358 40 162 7464
Museilektor
+358 50 430 6516