Skip to content

För skolor

Helsingforsbiennalen är ett internationellt evenemang för samtidskonst på Skanslandet, vid gränsen mellan natur och stad. Biennalen erbjuder skolor unika konstupplevelser i en naturskön och historisk miljö. Den internationella konstutställningen, Skanslandets unika miljö och kulturhistoriska lager bildar en inlärningsmiljö som på ett naturligt sätt förenar flera läroämnen. För skolor erbjuds mångsidigt läromaterial, såsom ett inlärningsspel som utvecklats tillsammans med lärare, en pedagogisk kortfilm och ruttförslag som stöd för besöket på ön.

Helsingforsbiennalen håller öppet

16.8–29.8
mån–tis kl. 11–18, ons–fre kl. 11–20, lör–sön kl. 11–18
1.9–5.9
ons–fre kl. 11–20, lör–sön kl. 11–18
8.9–26.9
ons–sön kl. 11–18

Konstverk som visas inomhus öppnas för allmänheten kl. 11. Det är dock möjligt att besöka ön genast på morgonen efter att sjöbussarna börjar trafikera. Före kl. 11 kan besökare utöver naturen och de historiska objekten på ön uppleva ca tio konstverk som placerats utomhus. Totalt visas ca 40 konstverk på ön.

Om du klickar på bilden kan du studera en mer detaljerad karta (PDF).

Ankomst och bokning av båtbiljetter

Sjöbussarna till Skanslandet avgår från Lybeckskajen på Salutorget och från Hagnäskajen. Resan till Skanslandet tar ca 15 minuter från Salutorget och ca 25 minuter från Hagnäs.

Grupper ska boka biljetter till sjöbussarna på förhand. Du kan ta del av tidtabellerna och boka biljetter för din grupp på sjöbussar från Salutorget här och på sjöbussar från Hagnäs här.

Tjänster för skolor och småbarnspedagogik

Spelet Helsingforsbiennalen

Biennalen erbjuder skolgrupper ett digitalt inlärningsspel. Innehållet i spelet förenar konst, natur och historia på ett roligt sätt som beaktar inlärningsmålen för olika åldersgrupper. Spelet, som baserar sig på plattformen Seppo, är i synnerhet riktat till elever i klass 4–6. Spelet utgår från att det spelas på Skanslandet, men det kan spelas utan besök på ön. Ett separat spel främst för 4–6 år gamla barn har utvecklats för småbarns- och förskolepedagogik. Det aktivitetsorienterade spelet, som fokuserar på naturen, kan spelas utan besök på ön.

Inlärningsspelen har utvecklats tillsammans med sakkunniglärare inom Helsingfors stads sektor för fostran och utbildning. Det finns versioner av spelen på svenska och finska.  De innehåller också bakgrundsmaterial för lärare och pedagoger som kan utnyttjas i till exempel planeringen av fenomenperioden eller som fördjupat innehåll efter besöket på ön. Inlärningsspelen är avgiftsfritt tillgängliga i butiken Seppo från och med augusti.

Så här spelar du
Ta del av konsten på biennalen genom att se en upplevelserik film

Vi erbjuder skolor en kortfilm om Helsingforsbiennalen som kan ses i skolor. Den ca 15 minuter långa filmen är en inledning till biennalens teman och Skanslandets historia. Dessutom handlar den mer ingående om några konstnärer och deras konst. Videon kan ses 12.6–26.9.2021. Filmen finns på finska eller engelska, men textning på svenska, finska eller engelska kan väljas.

Se filmen här
Se biennalen längs rutter som skräddarsytts för skolelever

Välj en lämplig rutt för din grupp bland två teman. Den första ruttens tema fokuserar på människans förhållande till miljön, medan konstverken längs den andra rutten fokuserar på mänsklighet och växelverkan. Utöver ruttkartan får du grundläggande information om konstverken längs rutten. Rutten som fokuserar på miljöfrågor omfattar endast konstverk som placerats utomhus, medan den andra rutten också omfattar några konstverk inomhus.

Människan och miljön Växelverkan mellan människa och miljö
Ta del av biennalen med hjälp av mobilguiden

Biennalens mobilguide är en praktisk databank både när man planerar besök för elevgrupper och under besöket på ön. Mobilguiden innehåller bland annat en karta över biennalen, information om konstnärerna och konstverken samt tjänsterna på ön.

Mobilguiden
Upplev Helsingforsbiennalen online

Du kan uppleva stämningen på Helsingforsbiennalen även om du inte kan besöka Skanslandet. Det omfattande digitala utbudet innehåller bland annat intervjuer med konstnärer, podcasts, foton på konstverk och digitala inlärningsspel och en kortfilm om biennalen för skolor.

Kulturstig för elever i klass 5 i Helsingfors

Kulturstigen i Helsingfors ger elever en möjlighet att vid sidan av den grundläggande undervisningen bekanta sig med olika slags kulturellt innehåll och evenemang. Helsingforsbiennalen finns längs kulturstigen för Helsingforsskolor och rekommenderas i synnerhet för elever i klass 5.

Läs mera
Frågor relaterade till skolbesök?

Kontakta oss om du behöver ytterligare information om besök på Biennalen med din elevgrupp!

Sonja Taimiaho

Museilektor

+358 40 162 7464

Lotta Kjellberg

Museilektor

+358 50 430 6516