Skip to content
  • Aktuellt
04.10.2019

Helsingforsbiennalen är en exceptionell upplevelse

Ute i den vackra skärgården, ansvarsfullt genomfört och med fritt inträde för alla. ”Helsingforsbiennalen är på många sätt ett enastående konstevenemang”, säger Maija Tanninen-Mattila, direktör för Helsingfors konstmuseum HAM. ”Många städer i världen ordnar konstbiennaler, men Helsingforsbiennalen har en enastående miljö att erbjuda”, säger Maija Tanninen-Mattila, direktör för Helsingfors konstmuseum HAM.

Tanninen-Mattila är glad och stolt över att Helsingfors stad and dess konstmuseum kan nästa år, sommaren 2020, ordna ett exceptionellt unikt konstevenemang. Helsingforsbiennalen kommer att visa intressant samtidskonst mitt ute i den vackra skärgårdsnaturen.

Skanslandet är en av cirka 300 öar i Helsingfors skärgärd. Den ligger strax utanför Helsingfors, bredvid Sveaborg. Historien är likartad med många andra öar i området: den användes länge, i 100 år, av försvarsmakten. År 2016 öppnades den för allmänheten.

“Helsinfors är en öppen stad och att öppna öarna för rekreationsbruk är en del av stadens havsstrategi. Att ordna Helsingforsbiennalen ute på Skanslandet är ett sätt att öppna vår enastående skärgård för helsingforsbor och turister”, säger Maija Tanninen-Mattila.

En viktig utgångspunkt i Helsingforsbiennalen har varit att den ska vara öppen och gratis för alla. HAM har en omfattande samling av offentlig konst i Helsingfors, och biennalen kommer att visa intressanta och aktuella offentliga konstverk.

Konst bidrar till välbefinnande

Det att konstevenemanget ordnas ute i skärgården för med sig även andra fördelar. Helsingfors stad har som mål att bidra till att stadsborna har möjlighet att leva ett aktivt och hälsosamt liv.

“Att beskåda konst bidrar i sig till ökat välbefinnande. Och att kunna göra det till fots och mitt ute i den vackra naturen vid havet gör upplevelsen ännu mer oförglömlig. Vi tror att biennalen på Skanslandet kommer att stärka besökarnas relation till naturen. Konst erbjuder nya infallsvinklar till världen”, säger Tanninen-Mattila.

Den känsliga naturen på Skanslandet skapar särskilda ramar för konstevenemanget. Enligt Tanninen-Mattila genomförs biennalen ansvarsfullt och med respekt för naturen och miljön.

”Vi försöker minimera belastningen på miljön, samtidigt som vi vill maximera den glädje och inspiration som evenemanget bidrar till.”

Skriven av: Heidi Kalmari