Siirry sisältöön

Sonya Lindfors: common moves

29.7 - 13.8 — Julkisissa paikoissa Helsingissä

Sonya Lindforsin yhteisöllinen teos common moves on ”sosiaalinen koreografia” tai ”yhteisön koreografia”. Julkisen tilan haltuun ottamisen ja yksinkertaisten koreografioiden kautta se kyseenalaistaa käsityksemme siitä, mikä on yhteistä tai yleistä: sosiaaliset normit tai tavat; jokin jaettu, julkinen tai säännöllisesti ilmenevä; jokin, mikä ei ole aliedustettua tai marginalisoitua tai jokin, mikä ei pysäytä virtaa ja kuuluu tänne. Teos vastustaa lempeästi vallalla olevia virtauksia muuttamalla ja liikuttamalla sitä, mikä on yhteistä. Sitä mikä on yleistä.

Paikallisiin kysymyksiin ja keskusteluihin sitoutuva teos toteutetaan yhteistyössä helsinkiläisten BIPOC -taiteilijoiden ja -vapaaehtoisten kanssa. common moves sijoittuu useisiin paikkoihin ympäri Helsinkiä, eri aikoina ja eri paikoissa.

BIPOC-termillä viitataan ihmisiin, jotka mielletään erilaisten ominaisuuksien (esimerkiksi nimi, ihonväri tai uskonto) vuoksi muiksi kuin valkoisiksi ihmisiksi. BIPOC-termi tulee englanninkielisistä sanoista Black (musta ihminen), Indigenous (alkuperäiskansaan kuuluva ihminen), People of Colour (katso yllä oleva selitys). Suomeksi sanalle ei ole hyvää käännöstä, joten saatamme käyttää muita sanoja (esim etniseen vähemmistöön kuuluva, musta, ruskea, tummaihoinen, afrosuomalainen, rodullistettu yms).

Tapahtuman info

Teos: Sonya Lindfors
Dramaturgi: H Ouramo
Fasilitaattorit: Ama Kyei, Melissa Linsa ja Ritni Pieski

Teos koetaan Helsingissä 29.7.–13.8. välisenä aikana useissa eri julkisissa paikoissa. Osa esityksistä julkaistaan ennakkoon, osa koetaan yllättäen.

HUOM! Julkisista harjoituksista kaksi tehdään ulkotilassa. Teemme esitykset mikäli keli sen sallii, myös pienellä sateella. Rankkasateen tai ukkosen yllättäessä, teosta ei toteuteta. Tästä ei julkaista tietoa erikseen etukäteen, vaan päätökset toteutuksesta tapahtuvat aina juuri ennen julkisen harjoituksen alkamista.

Julkiset esitykset:


Fasilitoinut Ritni Pieski, Keskuskirjasto Oodi, 3. kerros

Julkiseen harjoitukseen osallistuvat Ritni Pieskin johdolla Ziggy Allen, Miklu Mikkanen, Kiia Beilinson, Bintu Hellman ja Mellakka – sekä lisäksi ennakkoon ilmoittautuneita vapaaehtoisia.

Ke 2.8. klo 18.00
Pe 4.8. klo 13:00
Ma 7.8. klo 17:00
Ke 9.8. klo 13:00

common moves tapahtuu Oodin 3. kerroksessa tilan vasemmalla puolella (kun saavut kolmanteen kerrokseen hissillä tai portaita). Voit kysyä lisää Helsinki Biennaalin henkilökunnalta.

Oodi on saavutettava ja siellä on myös sukupuolineutraalit wc-tilat. Tutustu Oodin esteettömyystietoon tästä.
Lue lisää Oodiin saapumisesta tästä.

Fasilitoinut Ama Kyei, Tallinnanaukio, Itäkeskus

Julkiseen harjoitukseen osallistuvat Ama Kyein johdolla Chen Nadler, Christian Bejedi, Nia Sullivan, Phan Nguyen ja Bentality – sekä lisäksi ennakkoon ilmoittautuneita vapaaehtoisia.

To 3.8. klo 18:00
La 5.8. klo 18:00
Ma 7.8. klo 18:00
La 12.8. klo 17:00
HUOM! 13.8. aiemmin ilmoitettu harjoitus on peruttu!

common moves tapahtuu Tallinnanaukiolla ja sitä voi seurata aukion penkeiltä, metroaseman tuntumassa, kauppojen liepeiltä. Teos päättyy Stoan aukiolle. Voit kysyä lisää Helsinki Biennaalin henkilökunnalta, joka saapuu paikalle esiintyvän ryhmän kansa.

Tallinnanaukiolle saapumiseen ei tarvitse tulla portaita pitkin. Mikäli saavut metrolla, ota hissi metrokerroksesta ylös aukiolle, bussilla saapuessa pääset aukiolle samalta tasolta. Performanssi päättyy Stoan aukiolle. Aukiolle saavutaan pitkin kävelysiltaa, joka päättyy rappusiin. Rappusten viereinen Stoan hissi on epäkunnossa. Voit seurata teosta joko portaiden yläpäästä sillalta tai saapua Stoan aukiolle käyttämällä Tallinnanaukion puoleista hissiä, jolla pääse samalla tasolle. Sinun tulee ylittää tie, jotta pääset Stoan puolelle.


Fasilitoinut Melissa Şimşek-Linsa, Esplanadin puisto

Julkiseen harjoitukseen osallistuvat Melissa Şimşek-Linsan johdolla Santi Garzon, Kai Soumah, Angel Emmanuel, Yoandy Jimeno ja Naomi Holopainen – sekä lisäksi ennakkoon ilmoittautuneita vapaaehtoisia.

To 3.8. klo 14:00
Pe 4.8. klo 18:00
Su 6.8. klo 15:00
Ke 9.8. klo 18:00

common moves tapahtuu Esplanadin puiston keskellä olevan ison patsaan äärellä. Teoksessa liikutaan patsaan lähistöllä ja kohti satamaa. Voit seurata teosta helposti Esplanadin puiston penkeiltä, patsaan tuntumassa tai patsaalta katsottuna satamaan päin olevalla puiston osuudella. Helsinki Biennaalin henkilökunta saapuu esiintyjien kanssa patsaalle ja heiltä voi kysyä lisää teoksesta.

Esplanadin puistolle saapuminen on esteetön muun muassa Aleksanterinkadun ratikkapysäkeiltä, Helsingin rautatieasemalta tai Helsingin yliopiston metropysäkiltä.

Työryhmä

Picture by Komla S. Darku

Ama Kyei on suomalais-ghanalainen tanssija, tanssinopettaja, koreografi ja doula. Ama vaikuttaa sekä hip hop -kulttuurissa että esiintyvän taiteen kentällä. Hän on myös toiminut koreografina kahdessa lasten tanssiesityksessä. Ama Kyei on asunut kahdeksan vuotta Ruotsissa ja viimeiset puolitoista vuotta viettänyt aikansa lähinnä isänsä kotona Ghanassa.

ikkunaa vasten nojaa hämärrä henkilö, josta erottuu vain ääriviivat

Melissa Linsa, kuva: Alessi Soini

Melissa Şimşek-Linsa on turkkilais-iranilainen valokuvaaja, tanssitaitelija, DJ sekä intersektionaalinen feministi. Lisäksi Melissa on aktiivinen ballroom-yhteisön jäsen.

Melissalle erityisen tärkeää on yhteisöllisyys ja hän haluaa työssään keskittyä sen lisäämiseen, kehittämiseen ja rakentamiseen. Lisäksi hän haluaa tuoda taiteessaan esille QBIPOC sekä sukupuolen ja seksuaalisuuden moninaisuuden representaatioita. 

Kuvassa henkilö katsoo intensiivisesti pää kenossa kameraan. Hänellä on lyhyet aivan vaaleat hiukset ja päällä t-paita ja liivimäinen beige paita. Hän on ilmeisesti tanssistudiossa.

Ritni Pieski, omakuva

Máret Ásllat Ivvár Ovllá Nilla Ritni, Ritni Pieski on tenosaamelainen esitystaiteilija ja aktivisti. Tällä hetkellä hän työskentelee taiteessa mm. dragin, dekoloniaalisuuden, queeriyttamisen, ilon ja leikkisyyden parissa. Pieskin viimeisin työ, dekoloniaalinen queer utopia Girjái sai ensi-iltansa huhtikuussa 2023.

Pieski on ollut aktiivinen sateenkaarisaamelaisten asioissa ja toimi pääjärjestäjänä vuonna 2021 Sápmi Pridessa.

Kuvassa henkilö silmälaseissa katsoo ylös kameraan, kasvot eivät ole kokonaan näkyvissä. Kuvassa näkyy valkoista kaakelia ja lamppu

Dramaturgi H Ouramo, omakuva

H Ouramo on performanssitaiteilija ja pedagogi Helsingistä. Hän työskentelee Taidekoulu Maan rehtorina. Taidekoulu Maa on yksityinen taideoppilaitos Helsingissä, jonka keskiössä on taiteellinen ajattelu ja kokeellisuus. 

Lue lisää Sonya Lindforsin työstä Helsinki Biennaalilla täällä.