Siirry sisältöön

Sonya Lindfors: common moves

29.7 - 13.8 — Julkisissa paikoissa Helsingissä

Sonya Lindforsin yhteisöllinen teos common moves on ”sosiaalinen koreografia” tai ”yhteisön koreografia”. Julkisen tilan haltuun ottamisen ja yksinkertaisten koreografioiden kautta se kyseenalaistaa käsityksemme siitä, mikä on yhteistä tai yleistä: sosiaaliset normit tai tavat; jokin jaettu, julkinen tai säännöllisesti ilmenevä; jokin, mikä ei ole aliedustettua tai marginalisoitua tai jokin, mikä ei pysäytä virtaa ja kuuluu tänne. Teos vastustaa lempeästi vallalla olevia virtauksia muuttamalla ja liikuttamalla sitä, mikä on yhteistä. Sitä mikä on yleistä.

Paikallisiin kysymyksiin ja keskusteluihin sitoutuva teos toteutetaan yhteistyössä helsinkiläisten BIPOC -taiteilijoiden ja -vapaaehtoisten kanssa. common moves sijoittuu useisiin paikkoihin ympäri Helsinkiä, eri aikoina ja eri paikoissa.

BIPOC-termillä viitataan ihmisiin, jotka mielletään erilaisten ominaisuuksien (esimerkiksi nimi, ihonväri tai uskonto) vuoksi muiksi kuin valkoisiksi ihmisiksi. BIPOC-termi tulee englanninkielisistä sanoista Black (musta ihminen), Indigenous (alkuperäiskansaan kuuluva ihminen), People of Colour (katso yllä oleva selitys). Suomeksi sanalle ei ole hyvää käännöstä, joten saatamme käyttää muita sanoja (esim etniseen vähemmistöön kuuluva, musta, ruskea, tummaihoinen, afrosuomalainen, rodullistettu yms).

Tapahtuman info

Teos: Sonya Lindfors
Dramaturgi: H Ouramo
Fasilitaattorit: Godwin Otieno, Melissa Linsa ja Ritni Pieski

Teos koetaan Helsingissä 29.7.–13.8. välisenä aikana useissa eri julkisissa paikoissa. Osa esityksistä julkaistaan ennakkoon, suurin osa koetaan yllättäen.

Tule mukaan!

Oletko BIPOC-nuori tai -aikuinen ja haluat osallistua teoksen toteutukseen vapaaehtoisena esiintyjänä?

Hae mukaan tästä. Haku on avoinna 12.6. saakka.

Alle 16-vuotiaat huoltajan seurassa.

Työryhmä
Kuvan keskellä on pimeässä tilassa tanssija, joka on kääntynyt lattialla katsomaan ylöspäin

Godwin Otieno, kuva Quentin Wachter

Godwin Otienon esittävän taiteen ura alkoi 2009 Kisumussa, Keniassa Youth Accosted With Arts -ohjelmassa (YAWA). Intensiivisten lisäopintojen jälkeen Otieno on esiintynyt Keniassa, Alankomaissa, Saksassa, Ruandassa, Ugandassa, Tansaniassa ja Suomessa. Otieno vieraili Suomessa Danceteam Internationalin projektin tiimoilta vuonna 2017 ja on siitä lähtien työskennellyt huipputanssijoiden, taideinstituutioiden, projektien, koreografien ja yritysten kanssa – ja opettaa useissa eri tanssikouluissa Suomessa.

Otieno jatkaa taiteellista tutkimusmatkaansa uusien projektien ja kokemusten myötä.

ikkunaa vasten nojaa hämärrä henkilö, josta erottuu vain ääriviivat

Melissa Linsa, kuva: Alessi Soini

Melissa Şimşek-Linsa on turkkilais-iranilainen valokuvaaja, tanssitaitelija, DJ sekä intersektionaalinen feministi. Lisäksi Melissa on aktiivinen ballroom-yhteisön jäsen.

Melissalle erityisen tärkeää on yhteisöllisyys ja hän haluaa työssään keskittyä sen lisäämiseen, kehittämiseen ja rakentamiseen. Lisäksi hän haluaa tuoda taiteessaan esille QBIPOC sekä sukupuolen ja seksuaalisuuden moninaisuuden representaatioita.

Kuvassa henkilö katsoo intensiivisesti pää kenossa kameraan. Hänellä on lyhyet aivan vaaleat hiukset ja päällä t-paita ja liivimäinen beige paita. Hän on ilmeisesti tanssistudiossa.

Ritni Pieski, omakuva

Máret Ásllat Ivvár Ovllá Nilla Ritni, Ritni Pieski on tenosaamelainen esitystaiteilija ja aktivisti. Tällä hetkellä hän työskentelee taiteessa mm. dragin, dekoloniaalisuuden, queeriyttamisen, ilon ja leikkisyyden parissa. Pieskin viimeisin työ, dekoloniaalinen queer utopia Girjái sai ensi-iltansa huhtikuussa 2023.

Pieski on ollut aktiivinen sateenkaarisaamelaisten asioissa ja toimi pääjärjestäjänä vuonna 2021 Sápmi Pridessa.

Kuvassa henkilö silmälaseissa katsoo ylös kameraan, kasvot eivät ole kokonaan näkyvissä. Kuvassa näkyy valkoista kaakelia ja lamppu

Dramaturgi H Ouramo, omakuva

H Ouramo on performanssitaiteilija ja pedagogi Helsingistä. Hän työskentelee Taidekoulu Maan rehtorina. Taidekoulu Maa on yksityinen taideoppilaitos Helsingissä, jonka keskiössä on taiteellinen ajattelu ja kokeellisuus. 

Lue lisää Sonya Lindforsin työstä Helsinki Biennaalilla täällä.