Skip to content

Janet Echelman

US
Janet Echelman toteuttaa veistoksia ilmatilaan rakennusten ja korttelien mittakaavassa. Hänen teoksensa 1.78 kohoaa elokuun ajaksi korkealle Senaatintorin ylle.

Janet Echelman (s. 1966) toteuttaa veistoksia ilmatilaan rakennusten ja korttelien mittakaavassa. Määritelmiä kaihtavissa teoksissaan Echelman yhdistelee kuvanveistoa, arkkitehtuuria, kaupunkisuunnittelua, materiaalitiedettä, rakennus- ja ilmailutekniikkaa sekä tietotekniikkaa. Hänen taiteensa muuttuu tuulen ja valon mukana ”katseen kohteena olevasta esineestä kokonaisvaltaiseksi kokemukseksi”. Echelman yhdistää perinteisiä käsityötaitoja digitaalisiin työkaluihin ja käyttää töissään epätavallisia materiaaleja aina vesisumusta erikoiskuituun, joka on viisitoista kertaa terästä vahvempaa. Bostonista käsin hän luo teoksia, joista on tullut kaupunkielämän keskipisteitä muun muassa Singaporessa, Sydneyssä, Shanghaissa, Santiagossa, Pekingissä, Bostonissa, New Yorkissa ja Lontoossa.

Janet Echelmanin teos 1.78 kohoaa elokuun ajaksi korkealle Senaatintorin ylle. Se on osa tieteelliseen tietoon perustuvaa Earthtime-sarjaa, jonka teokset muistuttavat meitä ihmisen monimutkaisesta yhteydestä ajan suuriin sykleihin ja fyysisen maailmamme järjestelmiin. Teoksen nimessä oleva luku viittaa mikrosekuntien määrään, jonka verran päivä maapallolla lyheni yhden yksittäisen geologisen tapahtuman seurauksena.

Mannerlaattojen liikahdukset aiheuttivat paitsi maanjäristyksen ja tsunamin, myös muutoksen maapallon pyörimisnopeuteen.

Taiteiden yönä 20. elokuuta veistos herää henkiin ja saa ylleen muuttuvan väri- ja äänimaailman, johon katsojat voivat vaikuttaa kännykän kautta.

Kuva 1: Bruce Petschek
Kuva 2: João Ferrand