Skip to content
Koronaviruksen (COVID-19) aiheuttaman poikkeuksellisen globaalin tilanteen vuoksi Helsinki Biennaalin avaus siirtyy. Ensimmäinen Helsinki Biennaali järjestetään Vallisaaressa 12.6.–26.9.2021.

Janet Echelman

US
Janet Echelman toteuttaa veistoksia ilmatilaan rakennusten ja korttelien mittakaavassa. Hänen taiteensa muuttuu tuulen ja valon mukana ”katseen kohteena olevasta esineestä kokonaisvaltaiseksi kokemukseksi”.

Janet Echelman (s. 1966) toteuttaa veistoksia ilmatilaan rakennusten ja korttelien mittakaavassa. Määritelmiä kaihtavissa teoksissaan Echelman yhdistelee kuvanveistoa, arkkitehtuuria, kaupunkisuunnittelua, materiaalitiedettä, rakennus- ja ilmailutekniikkaa sekä tietotekniikkaa. Hänen taiteensa muuttuu tuulen ja valon mukana ”katseen kohteena olevasta esineestä kokonaisvaltaiseksi kokemukseksi”. Echelman yhdistää perinteisiä käsityötaitoja digitaalisiin työkaluihin ja käyttää töissään epätavallisia materiaaleja aina vesisumusta erikoiskuituun, joka on viisitoista kertaa terästä vahvempaa. Bostonista käsin hän luo teoksia, joista on tullut kaupunkielämän keskipisteitä muun muassa Singaporessa, Sydneyssä, Shanghaissa, Santiagossa, Pekingissä, Bostonissa, New Yorkissa ja Lontoossa.

Janet Echelmanin teos 1.78 kohoaa korkealle Senaatintorin ylle Helsingin keskustassa. Se on osa tieteelliseen tietoon perustuvaa Earthtime-sarjaa, jonka teokset muistuttavat meitä ihmisen monimutkaisesta yhteydestä ajan suuriin sykleihin ja fyysisen maailmamme järjestelmiin. Teoksen nimessä oleva luku viittaa mikrosekuntien määrään, jonka verran päivä maapallolla lyheni yhden yksittäisen geologisen tapahtuman seurauksena.

Mannerlaattojen liikahdukset aiheuttivat paitsi maanjäristyksen ja tsunamin, myös muutoksen maapallon pyörimisnopeuteen.

Veistos saa ylleen muuttuvan väri- ja äänimaailman, johon katsojat voivat vaikuttaa kännykän kautta.

Kuva 1: Bruce Petschek
Kuva 2: João Ferrand