Siirry sisältöön

Pasi Autio

FI

Pasi Autiota kiinnostavat kokemukset todellisuudesta, jossa realismi, mielen sisäinen maailma ja mielikuvitus yhdistyvät. Teoksellaan Helsinki Biennaalissa taiteilija haluaa herättää ristiriitaisiakin tunteita yhdistämällä kantaaottavan teeman – luonnon monimuotoisuuden katoamisen – musiikin viihdyttävyyteen ja viettelevyyteen.

Pasi Autio (s. 1974) on helsinkiläinen mediataiteilija, jonka teoksia on esitetty lukuisissa yksityis- ja ryhmänäyttelyissä vuodesta 2000 alkaen. Pasi Autio käsittelee usein yksinäisyyttä, irrallisuutta, hetkellisyyttä ja kuolemaa suoruudessaan koskettavissa teoksissaan, joissa taustalla olevat ideat kiteytyvät runollisella tavalla. Hän tasapainoilee selkeyden ja monimutkaisuuden välillä, jolloin itsestään selviltä vaikuttavat asiat paljastavat todellisen, monimutkaisen luonteensa. Häntä kiinnostavat kokemukset todellisuudesta, jossa realismi, mielen sisäinen maailma ja mielikuvitus yhdistyvät. Aiheitaan Pasi Autio käsittelee käyttäen välineinään liikkuvaa kuvaa, ääntä ja valokuvaa. Teokset koostuvat usein valokuvanomaisesta videokuvasta sekä tarkkaan harkitusta äänimaailmasta.

Pasi Autio: Lintudisco, 2021 ©Maija Toivanen/HAM/Helsinki Biennaali 202 1

Lintudisco, 2021

Pasi Aution Lintudiscossa tanssitaan ”titityybeatin” tahtiin. Autio on kiinnostunut lintujen laulun rytmiikasta ja musikaalisuudesta. Lintukantojen on uutisoitu romahtaneen maailmanlaajuisesti. Taiteilija haluaa teoksellaan herättää ristiriitaisiakin tunteita yhdistämällä kantaaottavan teeman – luonnon monimuotoisuuden katoamisen – musiikin viihdyttävyyteen ja viettelevyyteen.

Autio on työstänyt lintujen lauluäänistä rytmillisiä, minimalistisia ja psykedeelisiä ”diskomusiikkikappaleita”. Tanssitaiteilija Saku Koistinen on kehittänyt kappaleisiin tanssiliikkeitä lintujen elekielen pohjalta ja ohjaa Lintudiscossa tanssivia.

Teos toteutui tapahtumina kesän aikana.

Kuva 1: Matti Pyykkö/Helsinki Biennaali

pasiautio.fi

Instagram / Vimeo

Performanssit:
19.6. / 7.7. / 9.7. / 10.7. / 7.8.

Pasi Autio

Lintudisco
2021
Performanssi

Tilaaja HAM/Helsinki Biennaali 2021