Siirry sisältöön

Alicja Kwade

DE

Alicja Kwaden veistokset haastavat meidät kyseenalaistamaan havaintomme ja käsityksemme ympäröivästä todellisuudesta.

Alicja Kwade (s. 1979) leikittelee teoksissaan aineellisuudella ja sen taustalla olevalla tyhjyydellä. Taiteilijan mukaan arkinen maailmamme perustuu vain sosiaalisiin sopimuksiin, joita luomme havainnoistamme. Ymmärryksemme todellisuudesta ja ehdottomina totuuksina pitämistämme asioista on puutteellinen, koska se rakentuu aistiemme rajallisuudelle. Saman asian samanaikaisia tiloja ja rinnakkaisia maailmoja ilmentääkseen taiteilija käyttää toisinaan peilikuvia tai heijastuksia ikkunoina toiseen todellisuuteen. Kwaden teokset tarkastelevat suhdettamme luontoon, paikkaamme maailmankaikkeudessa ja maailmamme jatkuvaa muutosta myös laajempina filosofisina kysymyksinä.

Alicja Kwade: Big Be-Hide, 2019 ©Maija Toivanen/HAM/Helsinki Biennaali 2021

Big Be-Hide, 2019

Kaksi kivilohkaretta on sijoitettu kaksipuolisen peilin molemmin puolin. Teoksen toinen lohkare on aito kivi, toinen sen metallinen peilikuva. Taiteilija valitsi teoksen kivilohkareen teospaikalta, Vallisaaren ja Kuninkaansaaren välisen kannaksen eteläpuolelta, jossa se oli osittain meriveden peittämä. Teospaikka avomeren ja lahden jakavan kannaksen tuntumassa toistaa identtisyyden ja erilaisuuden teemoja.

Big Be-Hide sijoitetaan Helsinki Biennaalin jälkeen pysyvästi Helsingin Kalasatamaan osaksi kaupungin julkista taidetta.

Alicja Kwade: Pars pro Toto, 2018 ©Maija Toivanen/HAM/Helsinki Biennaali 2021

Pars pro Toto, 2018

Pars pro Toto koostuu kahdeksasta erikokoisesta planeettaa muistuttavasta pyöreästä kappaleesta. Materiaalina käytetyt luonnonkivet ovat peräisin eri puolilta maapalloa ja toimivat taiteilijan mukaan samalla maanosien symboleina. Kwaden taiteelle tyypilliseen tapaan teos leikittelee mittakaavalla ja merkityksillä, ja auttaa meitä suhteuttamaan olemassaoloamme ja ongelmiamme kosmoksen mittakaavaan.

Versio teoksesta oli esillä Venetsian biennaalissa vuonna 2017. Helsinki Biennaalissa esillä oleva teos sijoitetaan kesän jälkeen pysyvästi Helsingin Kalasatamaan osaksi kaupungin julkista taidetta.

Kuva 1: Luise Müller-Hofstede

alicjakwade.com

Instagram

Alicja Kwade

Big Be-Hide
2019

Graniitti, alumiini, peili, polttomaalattu ruostumaton teräs

Tilaaja HAM/Helsinki Biennaali 2021 ja Kalasataman ympäristötaide

Pars pro Toto
2018

8 luonnonkivilajia

Tilaaja HAM/Helsinki Biennaali 2021 ja Kalasataman ympäristötaide