Siirry sisältöön

Jaakko Niemelä

FI

Henkilökohtaiset kokemukset, erilaiset tilat ja rakenteet ovat usein Jaakko Niemelän teosten lähtökohtia. Perinteisten materiaalien lisäksi taiteilija käyttää teoksissaan valoja ja varjoja.

Jaakko Niemelä (s. 1959) ottaa tilan haltuun suurikokoisilla installaatioillaan. Perinteisempien rakennusmateriaalien lisäksi Niemelän teosten keskeinen elementti on valo. Hän on kiinnostunut varjoista ja pimeydestä sekä luonnonvalon ja keinovalon yhdistämisestä. Kolmenkymmentäviisi vuotta kestäneen uransa aikana Niemelä on työstänyt ilmaisuaan grafiikasta tilateoksiin, videoteoksiin sekä julkisiin teoksiin.

Henkilökohtaiset kokemukset, erilaiset tilat ja rakenteiden hajoaminen ovat usein Jaakko Niemelän teosten lähtökohtia. Viime vuosina taiteilijaa ovat kiehtoneet aiheina myös meri ja laivat, jotka ovat hänelle luopumisen, surun ja kaipuun vertauskuvia. Taiteilija on tehnyt tutkimusmatkan valtamerilaivoilla merikapteeni-isänsä jalanjäljissä hahmotellen erilaisten jälkien kautta etäiseksi jääneen Erkki-isänsä tarinaa.

Jaakko Niemelä: Laituri 6, 2021 ©Maija Toivanen/HAM/Helsinki Biennaali 2021

Laituri 6, 2021

Kun yhteysalus on saapumassa mantereelta Vallisaaren pohjoisosan Luotsilaituriin, ottaa Jaakko Niemelän rakennustelineistä muodostuva installaatio tulijan vastaan. Ilmastonmuutos on kiihdyttänyt huomattavasti muun muassa Grönlannin pohjoisen jääpeitteen sulamista: jos tämä jääpeite sulaisi kokonaan, nousisi merenpinta noin kuusi metriä, teoksen punaisen, puurakenteisen laiturin korkeudelle. Laituri on pohjamitoiltaan Vallisaaren vanhan kivilaiturin kanssa samankokoinen. Teoksesta tippuva vesi luo vaikutelman vuotavasta rakenteesta. Installaatiossa kiteytyy keskinäinen riippuvuus: sen osat kannattelevat kokonaisuutta, jonka yhdenkin osan poistaminen romahduttaisi.

Kuva 1: Matti Pyykkö/Helsinki Biennaali 2021

jaakkoniemela.com

hietanenniemela.com

Youtube

Videoita Nostalgia-projektista: 1 / 2 / 3

Jaakko Niemelä

Laituri 6
2021

Rakennustelineet, maalatut puurakenteet, vesiputki, vesipumput

Puurakenteiden suunnittelu Oliver Walter

Tilaaja HAM/Helsinki Biennaali 2021