Siirry sisältöön

Hanna Tuulikki

UK

Hanna Tuulikki kertoo tarinoita imitoinnin, äänen ja eleiden keinoin, ja hänen monitaiteelliset projektinsa tutkivat kehon viestintää ennen sanoja ja sanojen ulottumattomissa.

Hanna Tuulikki, (s. 1982) on Skotlannin Glasgow’ssa asuva brittiläis-suomalainen taiteilija, säveltäjä ja esiintyjä. Hänen työskentelyynsä mahtuu niin performanssitaidetta, elokuvaa kuin monikanavaisia audiovisuaalisia installaatioita, ja hän yhdistelee teoksissaan laulua, tanssia, puvustusta ja piirustusta. Hanna Tuulikki kertoo tarinoita imitoinnin, äänen ja eleiden keinoin, ja hänen monitaiteelliset projektinsa tutkivat kehon viestintää ennen sanoja ja sanojen ulottumattomissa. Hän käsittelee teoksissaan usein myös musiikin ja liikkeen perinteitä eri kulttuureissa, ja häntä kiinnostaa etenkin kehollisten suhteiden ja kansanperinteen nivoutuminen paikkoihin ja ympäristöihin.

Hanna Tuulikki: Metsänpeiton alla, 2021 ©Maija Toivanen/HAM/Helsinki Biennaali 2021

Metsänpeiton alla, 2021

Teoksessaan Helsinki Biennaalissa Hanna Tuulikki tutkii suomalaisessa kansanperinteessä esiintyvää metsänpeittoon joutumisen käsitettä. Se tarkoittaa eksymistä lumottuun metsään, jossa paikat muuttuvat yhtäkkiä oudoiksi ja kaikki kääntyy ylösalaisin. Perinteisesti metsänpeitto on kuvannut ihmisten katoamista metsään, mutta Hanna Tuulikki tarkastelee sitä nykyaikaisena vertauskuvana emotionaaliselle traumalle, jonka ihminen kokee ympäristötietoisuuden kasvaessa.

Installaatio koostuu koivunrungoista, surround-äänestä ja koreografiasta. Äänimaailmaan kuuluu karjan kutsuhuutoja mukaileva vokaali-improvisaatio, joka on äänitetty Hanna Tuulikin suvun autioituneella maatilalla Pohjois-Savossa.

Teoksessa on välkkyviä valoja.

Kuva 1: Perttu Saksa

hannatuulikki.org

Instagram / Twitter

Hanna Tuulikki

Metsänpeiton alla
2021

Yksikanavainen elokuva, viisikanavainen ääni, koivun rungot, katselutasanne, verhot.

Koreografia: Hanna Tuulikki

Dramaturgia ja liikekielen ohjaus: Peter McMaster

Asut: Caroline Dear ja Meg Miller

Kuvaus: Andrew Begg

Leikkaus: Hanna Tuulikki

Kuvauspaikan puvusto: Lydia Honeybone

Vokaali-improvisaatio: Hanna Tuulikki

Kuvauspaikan äänitys: Pete Smith

Takaperinlaulu, sävellys ja nauhoitus: Hanna Tuulikki

Äänen miksaus: Hanna Tuulikki

Surround-äänen miksaus: Pete Smith

Installaation rakennus: James Boyer Smith

Saaren kartanon residenssi on tukenut teoksen taustatutkimusta. Lisätuotantotukea on vastaanotettu seuraavilta tahoilta: The Work Room, Glasgow School of Art, Centre for Contemporary Arts, Glasgow. Kiitokset Suomen Kirjallisuuden Seuran (SKS) ääniarkistolle, Suomen metsämuseo Lustolle, Ulla Kärkkäiselle, Päivi Alajärvelle ja Vuokko Andrewsille.

Tilaaja HAM/Helsinki Biennaali 2021