Siirry sisältöön

Kyungwoo Chun

KR

Kyungwoo Chun luo teoksissaan tilanteita ja kohtaamisia, joiden ytimessä on empatia. Vallisaareen toteuttamillaan teoksilla hän muistuttaa siitä, miten tärkeää on kertoa ja kuunnella.

Kyungwoo Chun (s. 1969) on Soulissa työskentelevä taiteilija, joka on saavuttanut kansainvälistä huomiota valokuvausta hyödyntävillä muotokuvillaan. 2000-luvun alusta Chun on toteuttanut valokuvaamisen ohella performansseja, jotka ovat nekin aikaan sidottuja prosesseja. Hänellä on ollut lukuisia yksityis- ja ryhmänäyttelyitä Euroopassa ja Koreassa, ja hän on toteuttanut performansseja paitsi eri puolilla Eurooppaa myös Soulissa, Mumbaissa ja New Yorkissa. Olennaista hänen taiteelleen on herkistyminen ajan kokemuksen muutokselle ja entistä tiiviimmälle vuoropuhelulle niin oman itsen kuin muiden kanssa.

Kyungwoo Chun luo teoksissaan tilanteita ja kohtaamisia, joiden ytimessä on empatia. Vallisaareen toteuttamillaan teoksilla hän muistuttaa siitä, miten tärkeää on kertoa ja kuunnella, erityisesti aikana, jona jatkuva informaatio, sosiaalinen media ja kuluttaminen täyttävät elämämme.

Chun haluaa palauttaa meidät kuuntelijan ja kertojan rooliin, käyttämään mielikuvitustamme ja kohtaamaan itsemme sekä toisemme. Yhteistyössä näyttelyvieraiden kanssa Vallisaareen rakentuu kesän aikana kaksi installaatioteosta, Lintujen kuuntelija ja Saaren saaret.

Kyungwoo Chun: Lintujen kuuntelija, 2021 ©Maija Toivanen/HAM/Helsinki Biennaali 2021

Lintujen kuuntelija, 2021

Saarella vieraillessaan Chun inspiroitui linnuista, joiden äänet hän kuuli, mutta joista näki vain vilauksen. Teokseen hän valitsi lukuisten lintulajien äänistä viisi erilaista. Taiteilija pyytää katsojia valitsemaan yhden linnun laulun, kuvittelemaan laulajan ja piirtämään sen siluetin. Piirroksen alle piirtäjä kirjoittaa sen henkilön nimen, joka on hänelle paras kuuntelija. Biennaalin kuluessa huoneen seinät täyttyvät näistä piirroksista.

Kyungwoo Chun: Saaren saaret, 2021 ©Maija Toivanen/HAM/Helsinki Biennaali 2021

Saaren saaret, 2021

Teoksessa taiteilija pyytää yleisöä kirjoittamaan kirjeen jollekulle, joka sitä saattaisi odottaa. Kirje kirjoitetaan kankaanpalalle, jonka sisään kiedotaan jotakin Vallisaareen kuuluvaa: oksia, lehtiä, kiviä tai maata. Nämä kankaille kirjoitetut viestit ovat anonyymejä ja jäävät piiloon muiden katseilta. Vähitellen punaiset nyytit ottavat haltuun koko Aleksanterinpatterin toisen etukentän.

Kuva 1: Matti Pyykkö/Helsinki Biennaali 2021

kyungwoochun.de

Teokseen liittyvien osallistavien tapahtumien päivämäärät:

Heinäkuu:
1.7. / 2.7. / 3.7. / 4.7. / 5.7.

Elokuu:
9.8. / 10.8. / 11.8. / 12.8.

Kyungwoo Chun

Lintujen kuuntelija
2021

Performanssi ja installaatio

Ääni, piirustus

Linnunlaulujen nauhoitteet: www.xeno-canto.org / Tero Linjama XC346468, XC346049; Markku Miettinen XC408061; Eetu Paljakka XC378243, XC316774; Hannu Varkki XC489896

Tilaaja HAM/Helsinki Biennaali 2021

Saaren saaret
2021

Performatiivinen installaatio

Tilaaja HAM/Helsinki Biennaali 2021