Siirry sisältöön

Honkasalo-Niemi-Virtanen

FI

Taiteilijat Felicia Honkasalo, Akuliina Niemi ja Sinna Virtanen perustivat kollektiivin vuonna 2015. Heidän yhteistyöhankkeensa ulottuvat historian, taiteen ja tieteen kentille ja yhdistelevät myyttejä, historiaa, kokemuksia ja tulkintoja. Taiteilijoiden mukaan heidän teoksensa Helsinki Biennaalissa tarkastelee sitä, miten ihmiselämä alkaa vedestä ja palaa lopulta veteen. Samalla se ehdottaa tapaa katsoa maailmaa toisin.

Felicia Honkasalo (s. 1986), Akuliina Niemi (s. 1987), ja Sinna Virtanen (s. 1987) perustivat kollektiivin vuonna 2015. Heidän yhteistyöhankkeensa ulottuvat historian, taiteen ja tieteen kentille ja yhdistelevät myyttejä, historiaa, kokemuksia ja tulkintoja. Hankkeet syntyvät uteliaisuuden ja sattuman kautta – olipa kyse sitten vesiliskon fossiilista, geologisesta ajasta, radioaktiivisesta aineesta tai traumasta ja elämän tuhoutumisesta. Prosessit ja tutkimuksellisuus ovat keskeisellä sijalla kollektiivin työskentelyssä, ja he tekevät usein tiivistä yhteistyötä eri tieteenalojen asiantuntijoiden, kuten paleontologien, fyysikkojen, arkeologien ja mikrokirurgien kanssa. Lopputuloksena syntyy kuvataidetta musiikin ja teatterin kanssa yhdisteleviä teoskokonaisuuksia.

Honkasalo-Niemi-Virtanen: Lazarus, 2021 ©Maija Toivanen/HAM/Helsinki Biennaali 2021

Lazarus, 2021

Myytit, fakta ja mielikuvitus sekoittuvat Honkasalo-Niemi-Virtanen-kollektiivin monimedia-installaatiossa. Armeijan käytössä olleeseen ammusvarastoon installoitu teos koostuu videosta, tekstistä, veistoksista ja äänestä. Taiteilijoiden mukaan teos tarkastelee sitä, miten ihmiselämä alkaa vedestä ja palaa lopulta veteen.

Samalla se ehdottaa tapaa katsoa maailmaa toisin. Taiteilijat eivät teoksellaan halua luoda uhkakuvia, vaan lähestyä vaikeitakin aiheita lohdullisuuden, huumorin, kepeyden ja fantasian kautta.

Kokonaisuus on toteutettu yhteistyössä Suomen Puolustusvoimien Merivoimien ja Töölön sairaalan plastiikkakirurgian osaston kanssa.

Honkasalo-Niemi-Virtanen: Käänteinen luomiskertomus (englanniksi)

Kuva 1: Sofia Okkonen

hnvcollective.com

Instagram

Honkasalo–Niemi–Virtanen

Lazarus
2021
monimedia-installaatio

Muut kuvaajat: Stig Gustafsson, Minna Gustafsson, Mitja Harvilahti, Nina Riutta, Jonatan Sundström

Valaisu: Jaakko Kukkonen, Lauri Tuura (Valofirma)

Esiintyjät: Tommi Korpela, Pyry Nikkilä, Ian Barner-Rasmussen (Erikoislääkäri, HUS Plastiikkakirurgia) Laura Ora (Sairaanhoitaja, HUS), Merivoimien Sukeltajakoulu

Äänisuunnittelija: Jussi Liukkonen

Leikkaus ja värimäärittely: Ernest Protasiewicz

Kiitos:

Sukeltajakoulu (Rannikkoprikaati, Merivoimat), Sami Sorri, Mikko Pöyhiä

Puolustusvoimien Combat Camera

Merivoimien esikunta

Otso Lehtinen, Mikrofokus Oy

Alf Norkko, Professori, Tvärminne Eläintieteellinen asema, Helsingin Yliopisto

Markku Kuisma, Linjajohtaja, HUS Akuutti

Annina Haverinen, Naistentaudit ja synnytykset, HUS

Michael Blomqvist, Kalustopäällikkö, Meriturva

Sami Raappana, Johtaja, Pelastautumiskoulutusyksikkö, Meriturva

Töölön sairaala, Plastiikkakirurgian osasto

Fomast Oy

Valofirma

Rukka

Koneen säätiö

Tilaaja HAM/Helsinki Biennaali 2021