Siirry sisältöön

Maaria Wirkkala

FI

Hienovaraisten ja runollisten eleiden avulla Maaria Wirkkala luo yhteyksiä toiveiden, muistojen, tunteiden ja mielikuvituksen välille.

Maaria Wirkkala (s. 1954) asuu ja työskentelee Helsingissä. Wirkkalan kansainvälinen ura on kestänyt kolme vuosikymmentä. Hänen installaationsa ovat yleensä paikkasidonnaisia, lyhytaikaisia interventioita, jotka toteutetaan vain kerran. Teokset sisältävät aineettomia ja aineellisia elementtejä, ja ne yhdistävät tuttua ja tuntematonta kokonaisuuksiksi. Hienovaraisten ja runollisten eleidensä avulla Maaria Wirkkala tutkii lukuisia teemoja luoden yhteyksiä toiveiden, muistojen, tunteiden ja mielikuvituksen välille. Hänen taiteensa voi kukin kohdata omista lähtökohdistaan niiden antamien vihjeiden, rajojen ja rakennelmien avulla.

Maaria Wirkkala: Ei aivan viaton, 2021 ©Maija Toivanen/HAM/Helsinki Biennaali 2021

Ei aivan viaton, 2021

Maaria Wirkkalan teos on rakentunut Aleksanterinpatterin suojaisiin, piilossa oleviin ruutikellareihin ja tykkihuoneisiin. Muurattujen holvitilojen arkkitehtuuri ja historia ovat taiteilijan lähtökohtia. Teoksen materiaalit – särkynyt lasi ja mellakkakilvet, kulta ja valo – vahvistavat sen ristiriitaisuutta: väkivallan uhkaa ja rauhan mahdollisuutta, haavoittuvuutta ja haurasta toivoa. Teos rinnastuu Vallisaareen, joka nyt näyttäytyy kauniina levollisuuden tyyssijana, mutta jonka historia on verinen.

Kuva 1: Matti Pyykkö/Helsinki Biennaali 2021

maariawirkkala.com

Maaria Wirkkala

Ei aivan viaton
2021

paikkasidonnainen installaatio

Työryhmä:

tekninen konsultointi kuvanveistäjä Sampo Malin

valosuunnittelija Pietu Pietiäinen

kultaajamestari Raimo Snellman ja kultaajakisälli Mikko Snellman

pronssivalaja Heikki Koponen

puuseppä Tomi Sopanen

Tilaaja HAM/Helsinki Biennaali 2021