Siirry sisältöön

EGS

FI

Graffititaiteilija EGSin ura alkoi 1980-luvun puolivälin jälkeen Suomen ensimmäisen graffitiaallon innoittamana. Teoksellaan Helsinki Biennaalissa EGS jatkaa aiemmasta tuotannostaan tuttuja kartta-aiheitaan. Eilisen ja huomisen saaristo lähestyy Helsinkiä historian ja tulevaisuusnäkymien kautta.

Graffititaiteilija EGSin (s. 1974) ura alkoi 1980-luvun puolivälin jälkeen Suomen ensimmäisen graffitiaallon innoittamana. Suomen kansainvälisesti tunnetuimmaksi graffititaiteilijaksi tulleen EGSin töitä on voinut nähdä yli 50 maassa. Hän on tunnettu tyylitellyistä maailmankartoista, joissa maantiede sulautuu hänen taiteilijanimensä kirjaimiin. Viime aikoina EGS on laajentanut työskentelyään veistosten ja puhalletun lasitaiteen alueille. Hän on esitellyt tuotantoaan galleria- ja museonäyttelyissä sekä toteuttanut julkisia tilausteoksia.

EGS: Eilisen ja huomisen saaristo, 2021 ©Maija Toivanen/HAM/Helsinki Biennaali 2021

Eilisen ja huomisen saaristo, 2021

EGSin teos Helsinki Biennaalissa lähestyy Helsinkiä historian ja tulevaisuusnäkymien kautta. Eilisen ja huomisen saaristo levittäytyy eri puolille Helsinkiä ja koostuu kahdeksasta kadonneisiin tai mahdollisiin tulevaisuuden saariin viittaavasta veistoksesta. Viisi veistosta sijaitsee paikoilla, joilta on kadonnut veden ympäröimä saari kaupungin rakentamisen myötä.

Näistä saarista meitä muistuttavat enää katujen ja kaupunginosien nimet, kuten Laukkasaarenkatu ja Sompasaari. Kolme veistosta kuvaa mahdollisia tulevaisuuden saaria, jotka syntyvät merenpinnan kohotessa rajusti. Yksi veistoksista on koettavissa Vallisaaressa.

Kuva 1: Matti Pyykkö/Helsinki Biennaali 2021

egshelsinki.com

Facebook / Instagram

Veistosten sijainnit:

Kellosaari: Ruohonlahdentori.

Hietasaari: Länsiterminaalin edusta, Sammonlaituri.

Laukkasaari: Mastokadun ja Linnankadun kulma, Katajanokka.

Kana: Parrulaituri, Kalasatama.

Sompasaari: Aallonhalkojan ja Kapteeni Sundmanin kadun risteys, Kalasatama.

Kapitalismin karikko: Teatteriesplanadin puisto.

Kansanvallan luoto: Pikkuparlamentin puisto.

The Island of Last Winter: Vallisaari, piknik-alue

EGS

Eilisen ja huomisen saaristo: Viimeisen talven saari / Kellosaari / Hietasaari / Laukkasaari / Kana / Sompasaari / Kapitalismin karikko/ Kansanvallan luoto
2021
CNC-jyrsitty puu, teräs, pintakäsittely: maali, lakka

Kiitos: Tuomas Siitonen Office / Monica Romagnoli, Studio Paakkanen, CNC-Siponen, Pekka Juuti, Salla Pöyry ja Sami Saari

Tilaaja HAM/Helsinki Biennaali 2021 ja Kalasataman ympäristötaide