Siirry sisältöön

Wanuri Kahiu

KE

Millaisessa maailmassa eläisimme, jos meidän täytyisi ostaa ilmaa? Käsikirjoittaja-ohjaaja Wanuri Kahiu on kertonut, että hänen dystooppinen lyhytelokuvansa Pumzi sai alkunsa tästä kysymyksestä. Elokuvan swahilinkielinen nimi tarkoittaa henkäystä.

Wanuri Kahiu (s. 1980) on elokuvaohjaaja, joka työskentelee laajasti eri lajityyppien parissa dokumenteista tieteiselokuviin. Hänen elokuviaan on esitetty elokuvafestivaaleilla sekä nykytaiteen näyttelyissä ja tapahtumissa ympäri maailman. Kahiu käsittelee elokuvissaan usein tiettyä tematiikkaa, kuten afrofuturismiin liittyviä ekologisia kysymyksiä tai seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen kokemuksia nyky-Afrikassa. Kahiu on myös mediayhtiö Afro Bubblegumin perustaja. Yhtiö on perustettu tukemaan uutta ja elinvoimaista afrikkalaista taidetta ja sen mukaan nimetyn elokuvatyylin – jota myös Kahiun oma tuotanto edustaa – hauskat, hurjat ja huikentelevaiset elokuvat nostavat esiin vaihtoehtoisen näkökulman afrikkalaiseen elämään. Ne haastavat perinteistä, maanosan ulkopuolelta tuotettua, sodan, nälänhädän ja tautien tarinoita toistavaa käsitystä Afrikasta.

Wanuri Kahiu: Pumzi, 2009 ©Maija Toivanen/HAM/Helsinki Biennaali 2021

Pumzi, 2009

Millaisessa maailmassa eläisimme, jos meidän täytyisi ostaa ilmaa? Käsikirjoittaja-ohjaaja Wanuri Kahiu on kertonut, että hänen dystooppinen lyhytelokuvansa sai alkunsa tästä kysymyksestä. Elokuvan swahilinkielinen nimi tarkoittaa henkäystä. Synkän tulevaisuuskuvan maalaava scifi-elokuva kuvittelee maailman 35 vuotta kolmannen maailmansodan, ”Vesien sodan” jälkeen. Elokuva sijoittuu Itä-Afrikan Maitu-yhteisöön, ympäristöön, jossa ihmiset elävät suljetulla alueella, tiukan kontrollin alla.

Pumzi on ensimmäinen Keniassa tehty science fiction -elokuva. Se sai ensi-iltansa Sundancen elokuvafestivaaleilla vuonna 2010 osana uuden afrikkalaisen elokuvan ohjelmistoa. Wanuri Kahiu on sekä käsikirjoittanut että ohjannut lyhytelokuvan.

Kuva 1: Wanuri Kahiu

wanurikahiu.com

Instagram / Twitter

Wanuri Kahiu

Pumzi
2009

lyhytelokuva

Ohjaus: Wanuri Kahiu

Tuottaja: Simon Hansen

Johtava tuottaja: Steven Markovitz

Apulaistuottaja: Amira Quinlan

Tuottaja: Hannah Slezacek

Käsikirjoitus: Wanuri Kahiu

Esiintyjät: Kudzani Moswela, Chantelle Burger

Musiikki: Siddhartha Barnhoorn

Elokuvaus: Grant Appleton

Editointi: Dean Leslie

Tuotantoyhtiö: Inspired Minority Pictures