Siirry sisältöön

Uwa Iduozee & Maryan Abdulkarim

FI/US

Uwa Iduozeen teosten keskiössä ovat arkinen elämä ja henkilökohtaiset tarinat. Hänen kuvasarjansa Helsinki Biennaalissa kertoo ensimmäisen afrosuomalaisen tienraivaajasukupolven tarinan.

Uwa Iduozee (s. 1987) on Helsingissä ja New Yorkissa toimiva valokuvaaja ja dokumentaristi. Hänen työskentelytapansa ammentaa kuvajournalismista paljastaen tarinoita, jotka erilaisten valokuvasarjojen ja dokumenttien kautta avaavat uusia visuaalisia representaatioita ja käsityksiä identiteetistä. Iduozeen teosten keskiössä ovat arkinen elämä ja henkilökohtaiset tarinat. Niiden kautta avautuu myös laajempi näkökulma identiteettiin ja sosiaaliseen hyväksyntään liittyviin kysymyksiin yhteiskunnallisissa ja kulttuurisissa ylärakenteissa. Afrosuomalaisuuden ja mustan identiteetin historia nyky-Suomessa ovat toistuvia teemoja Iduozeen viimeaikaisissa projekteissa. Hänen valokuviaan ja dokumenttielokuviaan on ollut laajalti esillä lehdissä, televisiossa, nettijulkaisuissa ja näyttelyissä niin Suomessa kuin ulkomailla.

Uwa Iduozee & Maryan Abdulkarim: He kävelivät vetten päällä, 2018 ©Maija Toivanen/HAM/Helsinki Biennaali 2021

He kävelivät vetten päällä, 2018

Uwa Iduozee on taltioinut teossarjaansa kuvia ihmisistä, jotka ovat tulleet Suomeen 1950–90-luvuilla Yhdysvalloista, Englannista, Somaliasta, Sudanista, Etiopiasta ja Nigeriasta. Kuvissa esiintyvät ihmiset edustavat Iduozeen omien vanhempien sukupolvea. Kuvasarja kertoo ensimmäisen afrosuomalaisen tienraivaajasukupolven tarinan. Se on Iduozeen mukaan kunnianosoitus niille ihmisille, jotka hänen isänsä tavoin muuttivat Suomeen aikuisiällä tuoden mukanaan omat haaveensa ja unelmansa.

Iduozeen valokuvasarja on osa laajempaa projektia, jota hän on työstänyt yhdessä kirjoittaja Maryan Abdulkarimin kanssa. Tekijät eivät halunneet dokumentoida ihmisten tarinoita vain Suomessa, vaan matkustivat projektia varten myös Nigeriaan.

Projekti toteutettiin Koneen Säätiön ja Suomen Kulttuurirahaston tuella.

Kuva 1: Sandra Itäinen

uwaiduozee.com

Instagram / Vimeo

Uwa Iduozee

He kävelivät vetten päällä
2018

valokuvia

Projekti toteutettiin Koneen Säätiön ja Suomen Kulttuurirahaston tuella.