Siirry sisältöön

Janet Echelman

US

Janet Echelman toteuttaa veistoksia ilmatilaan rakennusten ja korttelien mittakaavassa. Hänen taiteensa muuttuu tuulen ja valon mukana ”katseen kohteena olevasta esineestä kokonaisvaltaiseksi kokemukseksi”.

Janet Echelman (s. 1966) toteuttaa veistoksia ilmatilaan rakennusten ja korttelien mittakaavassa. Määritelmiä kaihtavissa teoksissaan Echelman yhdistelee kuvanveistoa, arkkitehtuuria, kaupunkisuunnittelua, materiaalitiedettä, rakennus- ja ilmailutekniikkaa sekä tietotekniikkaa. Hänen taiteensa muuttuu tuulen ja valon mukana ”katseen kohteena olevasta esineestä kokonaisvaltaiseksi kokemukseksi”. Echelman yhdistää perinteisiä käsityötaitoja digitaalisiin työkaluihin ja käyttää töissään epätavallisia materiaaleja aina vesisumusta erikoiskuituun, joka on viisitoista kertaa terästä vahvempaa. Bostonista käsin hän luo teoksia, joista on tullut kaupunkielämän keskipisteitä muun muassa Singaporessa, Sydneyssä, Shanghaissa, Santiagossa, Pekingissä, Bostonissa, New Yorkissa ja Lontoossa.

1.78, 2021

Janet Echelmanin teos 1.78 kohoaa korkealle Senaatintorin ylle Helsingin keskustassa. Se on osa tieteelliseen tietoon perustuvaa Earthtime-sarjaa, jonka teokset muistuttavat meitä ihmisen monimutkaisesta yhteydestä ajan suuriin sykleihin ja fyysisen maailmamme järjestelmiin. Teoksen nimessä oleva luku viittaa mikrosekuntien määrään, jonka verran päivä maapallolla lyheni yhden yksittäisen geologisen tapahtuman seurauksena.  Mannerlaattojen liikahdukset aiheuttivat paitsi maanjäristyksen ja tsunamin, myös muutoksen maapallon pyörimisnopeuteen.

Kuva 1: Bruce Petschek
Kuva 2: Janet Echelman, 1.78 Madrid, 2018. Courtesy of the Artist and Studio Echelman. Photo by João Ferrand.

echelman.com

Instagram / Facebook / Twitter

Echelmanin teokseen yhdistyy äänitaiteilija Tuomas Norvion luoma ääni-installaatio Empathy for the fish and others. Ääniteoksessa Vallisaaren edustalta striimattava vedenalainen äänimaailma yhdistyy Echelmanin teoksen luota Senaatintorilta samanaikaisesti mitattavaan tuulidataan.

Ääniteos on kuunneltavissa 1.78-teoksen äärellä Senaatintorilla päivittäin äänentoiston avulla, öisin teos on mahdollista kokea mobiililaitteen avulla omilla kuulokkeilla.

Helsingin juhlaviikkojen avajaisiltana 19.8. Echelmanin teos saa Senaatintorilla ylleen ainutkertaisen, tuulidatasta vaikuttuvan äänellisen sekä visuaalisen maiseman Hildá Länsmanin, Tapani Rinteen ja Tuomas Norvion konsertissa.

Norvion ääniteos sekä Länsmanin, Norvion ja Rinteen konsertti toteutetaan osana Helsinki Biennaalin ja Helsingin juhlaviikkojen välistä yhteistyötä.

Teoksen sijainti: Senaatintori 31.7.–31.8.2021.

Janet Echelman

1.78
2021
Kuitu, rakennukset ja taivas yhdistettynä värilliseen valaistukseen. Kuidut on punottu nailonista ja erittäin korkean molekyylipainon polyeteenistä (UHMWPE)

© Janet Echelman

Studio Echelman Team: Melissa Henry