Skip to content

Paweł Althamer

PL
Kuvanveistäjän koulutuksen saaneelle Paweł Althamerille tärkeintä ovat yhteisölliset taideprojektit ja yhdessä leikkiminen.

Yhteisöllinen tapa toimia on Paweł Althamerin (s. 1967) taiteellisen toiminnan voimavara. Kuvanveistäjän koulutuksen saanut taiteilija ottaa mukaan niin perheenjäseniä, naapureita kuin kadulla kohtaamiaan ihmisiä. Yhteistyössä syntyy esimerkiksi veistoksia, taiteilijan omin sanoin toteemeja, jotka ovat jälkiä tapahtuneesta prosessista. Teoksissa liikutaan myös julkisessa tilassa ja viedään taiteen tekemisen tapoja sinne, missä ihmiset ovat. Yksityisnäyttelynsä aikana HAMissa 2019 Althamer laajensi näyttelynsä helsinkiläiseen lähiöön Jakomäkeen. Tärkeintä yhteisöllisissä teoksissa ei ole se, miltä lopputulos näyttää, vaan itse prosessi ja yhdessä leikkiminen.

Omien rajojen etsiminen on osa Althamerin taidetta. Oma keho on taiteilijalle läheisin saatavilla oleva aihe, jonka kautta hän hakee yhteyttä toisiin ihmisiin. Tekemällä taidetta yhdessä taiteilija antaa myös osallistujille mahdollisuuden uudenlaiseen itsetutkiskeluun. Althamer on toteuttanut yhteisöllisiä teoksia muun muassa varsovalaisessa lähiössä, taiteilijan pitkäaikaisessa asuinpaikassa. Lähiöidentiteetti on tärkeä osa sitä, mitä hän on taiteilijana. Osallistavissa projekteissaan Althamer ei tunnusta yhteiskunnallisia tai sosiaalisia eroja.

Kuvat: Matti Pyykkö