Siirry sisältöön

Paweł Althamer

PL

Paweł Althamerin yhteisöllisissä teoksissa tärkeintä ei ole se, miltä lopputulos näyttää, vaan itse prosessi ja yhdessä leikkiminen. Hän toteutti Helsinki Biennaaliin valmistuneen teoksensa yhteistyössä Suomenlinnan avovankilan kanssa.

Yhteisöllinen tapa toimia on Paweł Althamerin (s. 1967) taiteellisen toiminnan voimavara. Kuvanveistäjän koulutuksen saanut taiteilija ottaa mukaan niin perheenjäseniä, naapureita kuin kadulla kohtaamiaan ihmisiä. Yhteistyössä syntyy esimerkiksi veistoksia, taiteilijan omin sanoin toteemeja, jotka ovat jälkiä tapahtuneesta prosessista. Teoksissa liikutaan myös julkisessa tilassa ja viedään taiteen tekemisen tapoja sinne, missä ihmiset ovat. Yksityisnäyttelynsä aikana HAMissa 2019 Althamer laajensi näyttelynsä helsinkiläiseen lähiöön Jakomäkeen. Tärkeintä yhteisöllisissä teoksissa ei ole se, miltä lopputulos näyttää, vaan itse prosessi ja yhdessä leikkiminen.

Omien rajojen etsiminen on osa Althamerin taidetta. Oma keho on taiteilijalle läheisin saatavilla oleva aihe, jonka kautta hän hakee yhteyttä toisiin ihmisiin. Tekemällä taidetta yhdessä taiteilija antaa myös osallistujille mahdollisuuden uudenlaiseen itsetutkiskeluun. Althamer on toteuttanut yhteisöllisiä teoksia muun muassa varsovalaisessa lähiössä, taiteilijan pitkäaikaisessa asuinpaikassa. Lähiöidentiteetti on tärkeä osa sitä, mitä hän on taiteilijana. Osallistavissa projekteissaan Althamer ei tunnusta yhteiskunnallisia tai sosiaalisia eroja.

Paweł Althamer: Seitsemän vankia, 2020 ©Maija Toivanen/HAM/Helsinki Biennaali 2021

Seitsemän vankia, 2020

Paweł Althamer toteutti Helsinki Biennaaliin valmistuneen teoksensa yhteistyössä Suomenlinnan avovankilan sekä taiteilijaystäviensä Leszek Molskin ja Jacek Taszakovskin kanssa kanssa. Elokuva on kuvattu kokonaisuudessaan Suomessa. Althamer näyttelee yhtä seitsemästä vangista, jotka pakenevat kahlitusta ympäristöstään. Meren ja erilaisten maisemien kautta kulkien he löytävät lopulta reitin takaisin luontoon ja itseensä.

Teos muodostuu kahdesta osasta. VR-tekniikalla toteutetussa elokuvassa katsoja pääsee mukaan vapautumisen tielle yhtenä vangeista ja havainnoimaan omaa suhdettaan ympäröivään todellisuuteen. Toinen osa on dokumentaarinen filmi, joka kuvaa elokuvan valmistumista.

Kuva 1: Matti Pyykkö/Helsinki Biennaali

Paweł Althamer

Seitsemän vankia
2020
VR lyhytelokuva / Dokumenttielokuva

Käsikirjoitus ja ohjaus: Paweł Althamer

Elokuvaus: Leszek Molski

Tuotantopäällikkö: Zuzanna Małycha

Esiintyjät: Paweł Althamer, Juha-Petri Kuronen, Lasse Kärkkäinen, Jere Louhivaara, Harri Mattila, Reetta Haarajoki, Marcin Althamer, Pessi Majander, anonyymit esiintyjät ja avustajat

Kamera: Mariusz Laszuk

Kamera-assistentti: Szymon Gonera

Valaistus: Wojciech Ratajczak

Ääni: Kajetan Zakrzewski

Toinen yksikkö: Jacek Taszakowski

Lavastussuunnittelu: Marcin Althamer, Paweł Althamer

Avustajat: Elias Ukkonen, Erno Tainio

Pukusuunnittelu: Katarzyna Śródka, Agnieszka Bonas

Maskeeraaja: Tiina Karttunen

Välineistö: VR Heros, Mariusz Laszuk, Kinos Rentals Oy

Valokalusto: Valofirma The Light House Oy, Light House Guru, Cezary Ziontek

Catering: Urban Donkey Catering

Editointi: Leszek Molski

Miksaus: Mariusz Laszuk

Värinmäärittely: Leszek Molski

Äänen masterointi: Kajetan Zakrzewski

Foley-äänet: Maciej Krakówka M.P.S.E, Jan Chojnacki M.P.S.E

SOUNDPLACE Tomasz Dukszta

Musiikki: POKUSA, Natan Kryszk – saksofoni, Teodor Olter – lyömäsoittimet, Tymek Bryndal – basso

Kiitokset:

Pirkko Siitari & Taru Tappola, pääkuraattorit, Helsinki Biennaali 2021

Maiju Salo, Suomenlinnan vankila

Helsingin yliopiston Viikin koetila, Soutuseura SMARK Ry, Raittiusyhdistys Koitto ry, Clarion Hotel Jätkäsaari, Sieriporo Safaris, YLE YTD / rekvisiitta

Tuotantopäällikkö: Zuzanna Małycha, Leszek Molski

Yhteistuotanto: Filmujemy, Leszek Molski

HAM tuotantopäällikkö: Satu Metsola

HAM tuotantoassistentti: Annika Pråhl

Tuotantokoordinaattori: Kirsi Tikka

neugerriemschneider, Berlin

Tilaaja HAM/Helsinki Biennaali 2021, yhteistyössä Suomenlinnan vankilan kanssa.

Taiteilijat