Skip to content
Koronaviruksen (COVID-19) aiheuttaman poikkeuksellisen globaalin tilanteen vuoksi Helsinki Biennaalin avaus siirtyy. Ensimmäinen Helsinki Biennaali järjestetään Vallisaaressa 12.6.–26.9.2021.

Honkasalo-Niemi-Virtanen

FI
Taiteilijat Felicia Honkasalo, Akuliina Niemi ja Sinna Virtanen perustivat kollektiivin vuonna 2015. Heidän yhteistyöhankkeensa ulottuvat historian, taiteen ja tieteen kentille ja yhdistelevät myyttejä, historiaa, kokemuksia ja tulkintoja. Taiteilijoiden mukaan heidän teoksensa Helsinki Biennaalissa tarkastelee sitä, miten ihmiselämä alkaa vedestä ja palaa lopulta veteen. Samalla se ehdottaa tapaa katsoa maailmaa toisin.

Felicia Honkasalo (s. 1986), Akuliina Niemi (s. 1987), ja Sinna Virtanen (s. 1987) perustivat kollektiivin vuonna 2015. Heidän yhteistyöhankkeensa ulottuvat historian, taiteen ja tieteen kentille ja yhdistelevät myyttejä, historiaa, kokemuksia ja tulkintoja. Hankkeet syntyvät uteliaisuuden ja sattuman kautta – olipa kyse sitten vesiliskon fossiilista, geologisesta ajasta, radioaktiivisesta aineesta tai traumasta ja elämän tuhoutumisesta. Prosessit ja tutkimuksellisuus ovat keskeisellä sijalla kollektiivin työskentelyssä, ja he tekevät usein tiivistä yhteistyötä eri tieteenalojen asiantuntijoiden, kuten paleontologien, fyysikkojen, arkeologien ja mikrokirurgien kanssa. Lopputuloksena syntyy usein kuvataidetta musiikin ja teatterin kanssa yhdisteleviä teoskokonaisuuksia.

Myytit, fakta ja mielikuvitus sekoittuvat Honkasalo-Niemi-Virtanen-kollektiivin monimedia-installaatiossa Lazarus (2020). Armeijan käytössä olleeseen ammusvarastoon installoitu teos koostuu videosta, tekstistä, veistoksista ja äänestä. Taiteilijoiden mukaan teos tarkastelee sitä, miten ihmiselämä alkaa vedestä ja palaa lopulta veteen.

Samalla se ehdottaa tapaa katsoa maailmaa toisin. Taiteilijat eivät teoksellaan halua luoda uhkakuvia, vaan lähestyä vaikeitakin aiheita lohdullisuuden, huumorin, kepeyden ja fantasian kautta.

Kokonaisuus on toteutettu yhteistyössä Suomen Puolustusvoimien Merivoimien ja Töölön sairaalan plastiikkakirurgian osaston kanssa.

Kuvat: Sofia Okkonen